A frissen murvázott terület Rogán Lászlóék házához vezet, a védett erdő egy része pedig le van kerítve

A Kálvária még megmaradt természetvédelmi területén egy furcsa, útnak látszó dologra hívták fel a figyelmünket. A frissen murvával borított és gondosan elegyengetett „útnak” nem találtuk hivatalos nyomát, de létezik. A 017/11 helyrajzi számon nyilvántartott védett területen a környező házak kerítése mellett Rogán László polgármester ingatlanának hátsó telekbejáratát köti össze a nemrég elkészült viakoloros úttal.

A térkép-másolatokból, a Kálvária Lakópark értékesítéséhez használt térképből és a Google műholdfelvételekből pedig az látszik, hogy Rogán Lászlóék telkét a tolókapu szélességében úgy bővítették ki, hogy a természetvédelmi területből egy háromszögletű darabot hozzákerítettek.

Képviselőjelöltjeink a helyszínen utánajártak a hírnek, és egy sajátos invitálás után Dr. Váli István építészmérnök barátunk be is csöngetett, hogy rákérdezzen a furcsaságokra: Erdőből építési telek? Belterületbe vonás? Telekalakítás? Átminősítés? Van erről önkormányzati döntés? Csak ő vett, mások nem? Kollégánk megmutatta a helyszínen készült fényképeket is. A polgármester nem igazán volt kíváncsi a földhivatali papírokra, Rogán László rövid válasza az volt, hogy minderről ő nem tud semmit, ők tavaly így vásárolták meg az ingatlant.

A 017/11 helyrajzi számú közel tíz hektáros erdőnek a több mint 80 magántulajdonos mellett az önkormányzat is résztulajdonosa.  Bármekkora darab eladásához, valamennyiük hozzájárulása szükséges. A Kálvária Lakópark értékesítéséhez használt térképen egyértelműen látszik, hogy akkoriban meddig tartott Rogán László polgármester úrék telke. Ebből, a frissen lekért földhivatali térképből, a Kiserdő (017/11 hrsz.) tulajdoni lapjából, valamint a Budakalász városának hozzáférhető rendeleteiből azt látjuk, hogy az elkerítésnek és az elkészült munkáknak igencsak kérdéses a jogalapja. 

Utánajárunk, hogy mi történt!