Szomorúan tapasztaljuk, hogy  a kampányidőszak véghajrájában Budakalászon is rendkívül mélyre süllyed a közbeszéd minősége. Miközben mindenki a közös érdekeink és értékeink mentén történő tenni akarást emlegeti, egyre aljasabb kijelentésekkel és magatartással találkozunk.

A közösségi média felületei igen kedvező terepet kínálnak a közbeszéd lealjasításához: e felületeken név, bármilyen bizonyíték és felelősségvállalás nélkül jelennek meg igen súlyos állítások, amelyek karaktergyilkosságra, hiteltelenítésre, dezinformálásra, rágalmak és álhírek elterjesztésére kiválóan alkalmasak. Ugyanígy bárki indíthat sajtóterméknek álcázott blogot, hogy név- és arctalanság mögé bújva közöljön akár súlyosan becsületsértő tartalmakat is. Budakalászon sokan emlékeznek az előző önkormányzati választás idején feltűnt Kalászi Kurír nevű, nagy számban nyomtatott és a postaládákba eljuttatott „leleplező” kiadványra.

Legutóbb a 2011 Egyesület egyik képviselőjét érte egy végtelenül aljas támadás, melyben „magánéleti ügyeinek leleplezésével” fenyegették meg. Ebben a konkrét esetben nem ez volt az első kísérlet. A korábbi próbálkozás idején a rágalmazónak, aki jelenleg az egyik konkrurens budakalászi szervezet képviselőjelöltje, a bíróság előtt kellett megjelennie. Az illető végül bocsánatot kért a rágalomért.

Már nem sok idő van hátra a választásig. Az eddigi tapasztalatok alapján ilyenkor megszaporodnak az alantas támadások, lejáratási kísérletek. Mindenkit arra biztatunk, hogy képviselőjelöltjeinket a munkájuk és a mindenki számára elérhető programjuk alapján ítéljék meg.