A májusi Hírmondót lapozva eszünkbe juthat, hogy milyen volt a helyi “közszolgálati” tájékoztatás az előző választási kampány idején. Budakalász honlapján szerencsére elérhetőek a korábbi lapszámok, így könnyen fel tudjuk idézni, hogyan is nézett ki a 2019-es önkormányzati választás előtti újság.

Fotóalbum közpénzből

A Hírmondó akkori szerkesztői nem fogták vissza magukat. Az újságot nehéz úgy forgatni, hogy ne mosolyogjon szembe Rogán László polgármester, a Fidesz akkori polgármester-jelöltje, akiről a 2019 októberi lapban 20(!) fotót találunk. A választás finisében természetesen nem maradt el a korábban is rendszeres, alákérdezős polgármesteri interjú sem. Ezen felül a választás előtt minden háztartásba eljuttatták a „10 éves a város” című elegáns kivitelű színes kiadványt, ami ugyan kampányanyagnak nézett ki, de nem a pártkasszából, hanem helyi közpénzből fizették.

Ehhez képest a mostani újságot lapozva egészen más világba térünk vissza.

Az első oldalakról elmaradnak a városvezetői kinyilatkoztatások és fotók, helyettük más fontos gondolatokat olvashatunk. Forián-Szabó Gergely alpolgármester, egyesületünk polgármester-jelöltje ugyan rengeteg rendezvényen, tárgyaláson és protokoll-eseményen vett részt az elmúlt hetekben, mégsem ezzel van tele a Hírmondó.

A városvezetőkről készült fényképek látványos csökkenésén túl az is szembeötlő, hogy a választáson induló többi szervezetről milyen információkat kaphatunk a helyi újságból egykor és most.

Választás előtt

2019-ben az akkori fideszes vezetés egyedüli komoly kihívójaként a 2011 Egyesület indult a választáson, teljes csapattal. Az akkori kommunikáció ezt úgy kezelte, hogy a voksolás előtti hónapokban a Hírmondó hasábjain sorra jelentették meg az egyesületünk lejáratását célzó írásokat, felkért vagy névtelenségbe burkolózó megszólalókkal, informátorokkal. Az akkori viszonyokra jellemző, hogy szinte meg sem lepődtünk azon, hogy a választások előtti lapban a 2011 Egyesület gyakorlatilag csak a “bűnügyi rovatban” szerepelt: “hazugságok terjesztése”, valamint “rágalmazók elleni feljelentés” címszóval kapott a város “tájékoztatást” a 2011 Egyesületről. (Az már a sors fintora, hogy a váltás után kiderült: az önkormányzat által megbízott ügyvéd is megalapozatlannak tartotta a feljelentést.)

És mit látunk ma? A mostani újságban minden választáson induló szervezet polgármesterjelöltje 1-1 oldalas fényképes bemutatkozási lehetőséget kapott, amit szerkesztés nélkül közölt a Hírmondó. Mindenki azt írhatott magáról és a programjáról, amit fontosnak gondolt, a jelenlegi városvezetést is szabadon lehetett kritizálni a városi lap hasábjain. 5 éve el tudtunk volna képzelni ilyesmit?

Hiszünk benne, hogy Budakalászon a közpénzből folytatott politikai propaganda helyett sokkal nagyobb igény van a helyi közösségekről, eseményekről és emberekről szóló tájékoztatásra. Jó lenne, ha ez így is maradna.