Országszerte sok önkormányzat, állami szerv inkább problémaként, nyűgként tekint a közadatigénylésekre, hiszen a hivatali dolgozók sok idejét leköti azok megválaszolása, azokat pedig kifejezetten zavarja, akik valamiért szeretnék ügyeik egy részét a nyilvánosság kizárásával bonyolítani. Szerintünk ez sokkal inkább lehetőség, hogy bemutassuk: a közpénzeket tisztességesen használjuk fel, működésünk átlátható.
Tény, a korábbi időszakhoz képest sokszoros mennyiségű adatigény érkezett a városházára, sokszor a politikai ellenfeleinktől, így próbálva fogást keresni rajtunk. Egy év alatt több ilyen igényt válaszolt meg a hivatal, mint az előző ciklus öt évében összesen. Miután titkolnivalónk nem volt, az adatszolgáltatás rutinszerűvé vált. A válaszadást megkönnyítette, hogy nagyon sok adatunk kérés nélkül is nyilvános. Aki például az önkormányzat által kötött szerződéseket keresi, az a város honlapján teljeskörűen, átláthatóan, és könnyen kereshetően megtalálja azokat.
Hogy ez a hozzáállás ritka Magyarországon? Lehet, de szerintünk ez a szükséges alap, hiszen nyilvánosság nélkül nincs bizalom, bizalom nélkül nincs erős közösség!

Kíváncsi az önkormányzati szerződésekre? A város honlapján megtalálja azokat. Budakalász város önkormányzatának szerződései: https://www.budakalasz.hu/atlathatosag/szerzodesek/