Az építész szakmai bizottság értékelése alapján a Zacc Építésziroda Kft. nyerte a Vasútsori óvoda tervezésére kiírt meghívásos beszerzési eljárást.

Amint arról a Budakalászi Hírmondó márciusi számában és a városi honlapon már beszámoltak róla, Budakalász Város Önkormányzata meghívásos beszerzési eljárást írt ki „Budakalász négy csoportos óvoda engedélyeztetési és kiviteli terveinek elkészítése” tárgyában. Az eljárás keretében hat építészirodát kért fel az önkormányzat ajánlattételre, a pályaműveket a szerző beazonosításra alkalmas szignálása vagy jelzése nélkül, jeligével ellátva kellett benyújtani március 22-ig.

A megadott határidő végéig hat pályamű érkezett, amelyeket – az ajánlattevő megismerése nélkül – építész szakmai bizottság értékelt az épület telepítésének, tömegének és architektúrájának megjelenése, a település építési hagyományainak és az épület hosszú távú fenntarthatósága, valamint az épület külső és belső tereinek, térkapcsolatainak kompozíciója alapján. Az ajánlatok a pályaművek építészeti értéke, illetve a tervezési díj megajánlása alapján bírálták el.  A szakmai bizottság elnöke Dr. Krizsán András Ybl-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke volt, tagjai Salacz Ákos, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal főépítésze, Góz Gábor okl. építőmérnök, Kálmán Kinga, Budakalász főépítésze és Dr. Váli István építész, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke voltak. A kiválasztásban az óvodapedagógusi gyakorlati szempontok is érvényesülhettek, hiszen Grünwald Tímea, a Nyitnikék óvoda vezetője is segítette a munkájukat.

A versenyben a legtöbb szavazatot a Zacc Építésziroda Kft. pályázata kapta. A bírálók szerint

„a terv nagy értéke egyrészről, hogy a templomkert és az óvoda kertjének kapcsolatát nagyon érzékenyen alakította és mutatta be, másrészről fő épület-tömegek telepítésében és formálásában a korábbi telekstruktúra lenyomata érzékelhető. További erénye a tervnek a helyben szeretett és „otthon lévő” anyaghasználat: a cserépfedés, a vakolt és kőből épült falazat-felületek tagolásával kialakított architektúra.”

Második helyezett az Építész Stúdió Kft. pályamunkája lett.

A veszélyhelyzet miatt a képviselő-testület jogköreit gyakorló polgármester döntése után az önkormányzat a nyertes ajánlattevővel – visszalépése esetén a második helyezettel – írja alá a Vasútsori óvoda tervezési szerződését. A feszes ütemterv szerint a kivitelező kiválasztása után, 2021 őszén kezdődhet meg az építkezés, és ha minden a tervek szerint alakul, 2022 szeptemberében újra megtelhet a Vasútsori ovi élettel. A nyertes pályázatról és a pályázat részleteiről a Budakalászi Hírmondó májusi számában olvashatnak majd.

 

Forrás: www.budakalasz.hu