Tavaly ilyenkor adtunk hírt arról, hogy elutasították a 2016-ban benyújtott óvodaépítés pályázatát, mert a beadott kiviteli tervek a többi pályázathoz képest drágák voltak. A bezárt és elbontott Vasút sori óvoda újjáépítésére beadott városi pályázatot költséghatékonysági okokra hivatkozva utasították el. Az elmúlt egy évben mindent megtettünk annak érdekében, hogy a város saját lehetőségeit jelentősen meghaladó beruházásra megoldást találjunk és most örömmel jelenthetjük be, hogy van eredménye az erőfeszítéseknek: rövidesen új négy csoportos katolikus óvoda épülhet Budakalászon!

Ahogyan augusztusban már hírt adtunk róla, hosszas tárgyalások után Erdő Péter bíboros úr és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) szándéknyilatkozatot tett egy új, katolikus óvoda építésére Budakalászon, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom mellett. Az Önkormányzatnak sikerült megállapodni a 2019-ben lebontott Vasút sori óvoda szomszéd telkének tulajdonosaival, így február elején elkezdődhettek a tárgyalások a négycsoportos óvoda konkrét kivitelezéséről. Három helyszínen, összesen 19 óvodai csoportot működtet jelenleg az Önkormányzat; az új négy csoportos óvodával jelentősen csökkennek majd a jelenlegi magas csoportlétszámok. Az elsősorban budakalászi gyermekek számára felépülő óvodára több mint 600 millió forintos beruházást tervez az EKIF, amely az egyházmegye húsz közoktatási intézményének harminckilenc tagintézményét, óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat és művészeti iskolákat tart fenn és üzemeltet.

A Vasút sori óvodát 2017-ben a szülők tiltakozása ellenére zárta be az akkori városvezetés. A szülők az első bezárási kísérletet még meg tudták akadályozni egy sétával, amely azt demonstrálta, hogy milyen lesz a Vasút sori ovitól a Szalonka utcáig felmenniük a környékbeli gyermekeknek. Aztán egy évig nem fogadott új gyerekeket az intézmény, majd 2017-ben végleg bezárták az épületet, majd 2019. augusztus 3-án megkezdték a bontást is. Azóta állandósultak a zsúfolt csoportok Budakalász óvodáiban, a törvényi lehetőségek felső határát elérő csoportlétszámok leterhelik az óvodapedagógusokat és nehézzé teszik a minőségi nevelőmunkát. Bár Budakalász a szentendrei kistérség tizenhárom települése közül a lakosságszámot nézve a harmadik legnagyobb település, az óvodaépítés itt „kevésbé hatékonyan járul hozzá a Megyei Területfejlesztési Program célkitűzéseinek megvalósulásához”. A 2016-ban beadott és 2020.ban elbírált pályázat elutasításakor a Pénzügyminisztérium illetékesei alapvetően a költséghatékonyság hiányát hoztak fel a sikertelenségre („fajlagos költségével számított támogatásigényénél 126,8 %-kal magasabb, így a vállalt indikátorokat illetően nem költséghatékony”) azaz másokhoz képest drágának találták a budakalászi pályázatban bemutatott terveket. Az elbírálás dokumentuma itt olvasható.

Forrás: www.budakalasz.hu