Petárdaként robbant kormánykörökben a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület „Tartson tűzijátékmentes szilvesztert!” kezdeményezése. Az ország irányításában meghatározó politikusok között futótűzként terjedt idei indítványunk híre, és néhány óra alatt meghozva az egyetlen lehetségesdöntést, meghajoltak a csendes szilveszterre vágyó budakalásziak akarata előtt.
Kijelenthető, hogy az Egyesület ezzel a sikerrel végleg kilépett a település határai közül, és mára országos méretű politikaformáló tényezővé vált, amelyre méltán lehetünk büszkék. Fontos hangsúlyoznunk azonban, hogy a robbanásszerű siker kulcsa nem az Egyesület, hanem a mögötte rejlő összefogás erejében rejlett. A kezdeményezéshez kapcsolódó „Tűzijáték mentes ház” matricánk villámgyors szétterítésében a lelkes tagságot támogatva több tucat helybéli eb is részt vett. Az ő szívós munkájuk is hozzájárult ahhoz, hogy az idei szilveszter éjszakáján nem ők, hanem a robbantgatni vágyók fogják kutyául érezni magukat. A négylábúak, és a madarak idén felsóhajthatnak, tiszta lesz a levegő.
🙂

Egyesületünk a jövő hétre tervezte tájékoztató kampányát a tűzijátékozás visszaszorítása érdekében. Az akciónkat szerencsére okafogyottá tette a kormány bejelentése, hogy idén betiltja a tűzijátékot és a petárdázást. Így szerencsére még az utolsó pillanatban le tudtuk mondani a szóróanyagunk nyomtatását.

Mivel a döntés csak most szilveszterre érvényes, fontosnak tartjuk, hogy  közzétegyük a témával kapcsolatos álláspontunkat

A tűzijátékozás több mint kétezer éves múltra tekint vissza, amikor egy kínai szakács szenet, ként és salétromot kevert össze és az begyulladt. Mivel a látvány igen emlékezetes volt, szokássá vált. Persze akkor a Föld népessége még csak néhány százmillió fő volt, nem 7,8 milliárd.
Egy tevékenység fenntarthatósága mindig akkor mérhető igazán, amikor az a széles néprétegek számára elérhetővé válik. Magyarországon a szilveszteri tűzijátékozás igazi tömegjelenség lett, de az intenzív fény, hang és füst azokra is hatással van, akik ezt nem szeretnék, vagy ettől szenvednek.

Kik azok, akiket hátrányosan érinthet a tűzijátékozás?

  • A kisgyermekek, akik félnek az ismeretlentől és még nagyon érzékeny a fülük;
  • a legtöbb autizmus spektrum zavarral élő;
  • a kutyák és egyéb állatok: átlagosan minden második háztartásban él kutya, macska és szerencsére a környékünkön még madarak és egyéb kisállatok is élnek vadon; ők mind nagyon félnek a tűzijátékoktól;
  • az idősek, akikben akár még a háború emlékei előjöhetnek, de hatással lehet a  szívműködésükre is;
  • a tüdőbetegek;
  • és nem utolsó sorban a természet is megsínyli a hihetetlen mennyiségű égésterméket.

Reméljük a fenti érvek és az idei csendes szilveszter sokakat ráébreszt arra, hogy az újévet tűzijátékozás nélkül is meg lehet ünnepelni, és jövőre kevesebben fogják ezt a szórakozást választani.