Ma délben az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkárának személyesen adtuk át a tájékoztató levelünket. Ebben arra hívtuk fel Ágh Péter úr figyelmét: szorít a határidő, hogy az  M0 autóút 10-es főútig történő folytatása ügyében döntsön a Kormány. A 2022. december 14-én aláírt szerződés ugyanis csak akkor lép hatályba, ha az aláírástól számított hat hónapon belül rendelkezésre áll a tervezői megállapodás fedezete, 3,9 milliárd forint. Az aláírás óta több mint 4 hónap már eltelt, csupán 50 nap áll rendelkezésre. Ha ez nem sikerül, minden eddigi erőfeszítés kárba vész. Az M0 autóút 10-es főútig tartó északi szakaszának megépítése 2012 óta nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás. Levelünkben és szóban is jeleztük, kezdeményezésünk az országos pártpolitikától független, városunk és a dunakanyari régió több tízezer lakójának közös érdekét szolgálja.

 

Építési és Közlekedési Minisztérium
Állami Beruházások Társadalmi Koordinációjáért
Felelős Államtitkárság
Ágh Péter államtitkár úr részére

Tárgy: az M0 autóút északi szakasz folytatásának megtervezéséhez hiányzó forrás biztosítása; a Budakalászt északról elkerülő út kevésbé költségigényes előkészítő munkálatainak folytatása.

 Tisztelt Államtitkár Úr!

A 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület két régóta ígért budakalászi beruházáshoz kapcsolódva aláírásgyűjtést kezdeményezett. Városunk belső útjain naponta több tízezer jármű halad keresztül. A budakalásziak szenvednek a környezetszennyezéstől, de a rendszeres dugók az egész pilis-dunakanyari térség közlekedését is megbénítják. Az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkáraként tájékoztatjuk Önt, hogy a petíciónkat eddig több mint 1500-an írták alá.

Az óriási átmenő forgalom problémájára az elkerülő utak megépítése jelent megoldást. Ezekre az állam régóta ígéretet tett, illetve kötelezettséget is vállalt, de a megvalósítás a mai napig várat magára.

A Pomázt a 11-es úttal összekötő, Budakalászt északról elkerülő út ügyében tavaly már a legjobb ajánlatot tevő kivitelezővel lehetett volna szerződni, de az állami beruházások felfüggesztése miatt nem tudott elindulni a beruházás.

Az M0 autóút 10-es főútig történő folytatása ügyében is döntési helyzetben van a Kormány: a 2022. december 14-én aláírt szerződés csak akkor lép hatályba, ha a Kormány az aláírástól számított hat hónapon belül rendelkezésre bocsátja a tervezői megállapodás fedezetét, 3,9 milliárd forintot. Ebből több mint 4 hónap már eltelt, csupán 50 nap áll rendelkezésre. Ha nem, minden eddigi erőfeszítés kárba vész. Az M0 autóút 10-es főútig tartó északi szakaszának megépítése 2012 óta nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás.

A Lázár János beruházási és közlekedési miniszter úrnak címzett petíciónkban mindezekre felhívtuk a figyelmet. Az aláírókkal közösen kérjük, hogy a Kormány biztosítsa az M0 autóút 10-es főútig tartó következő szakaszának megtervezéséhez szükséges forrást és végezzék el a Budakalászt északról elkerülő út kevésbé költségigényes előkészítő munkálatait.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kezdeményezésünk az országos pártpolitikától független, városunk és a dunakanyari régió több tízezer lakójának közös érdekét szolgálja.

Budakalász, 2023. április 24.

2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület