Hivatalba lépése előtt ezzel a címmel interjú jelent meg Erő Zoltánnal, Budapest új főépítészével. Az index.hu-n olvasható beszélgetésben kitért a fővárosi agglomerációval kapcsolatos gondokra; úgy fogalmazott, meg kell állítani Budapest szétterülését, meg kell akadályozni a további városszétfolyást.
-A megoldást két szóban össze tudom foglalni: kompakt város – fogalmazott a főépítész. Ezt a kifejezést több mint húsz éve használjuk, a lényege, hogy az elhagyott ipari területek, átmeneti zónák felélesztésével mentesíteni lehet a várost a további terjeszkedéstől. Mindig vannak urbanisztikai ártalmak, amiket megtapasztal a világ. Az elmúlt évtizedekben a legjellemzőbb probléma az „urban sprawl”, magyarul a városszétfolyás lett.
Véleménye szerint az állandóan bővülő családi házas lakóövezetekre épülő városfejlesztés a világban mindenütt fenntarthatatlan. Kérdés, hogy tudunk-e tanulni mások hibáiból, vagy minden betegséget el kell kapnunk ahhoz, hogy kigyógyuljunk belőle. Hangsúlyozta, Budapest az elmúlt harminc évben elvesztett 300 ezer lakost, ezek az emberek pedig most mind az agglomerációban élnek, és nap mint nap ingáznak.
Budakalász túlzsúfoltsága is innen, illetve az ingatlanfejlesztői érdekeket kiszolgáló korábbi helyi döntésekből és az átgondolt városfejlesztési koncepció hiányából erednek.
Lehet javítani, fejleszteni a közösségi közlekedést, szebb és gyorsabb vonatokat indítani, de a megoldást valójában a kompakt város jelenti, ahol kisebb távolságban érhetők el a szükséges intézmények, munkahelyek – fogalmazott Erő Zoltán, Budapest új főépítésze
 
https://index.hu/kultur/2020/02/04/ero_zoltan_budapest_uj_foepitesz_var_liget_felhokarcolo_agglomeracio/