Péntek délután az egyesületünk által szervezett akció keretében lezártuk az M0 autóút Szentendre felé kanyarodó lehajtóját a Megyeri híd után a turbó körforgalomnál. Az útlezárás miatt a hídon hosszú sor alakult ki, Budakalász belvárosából viszont ezalatt eltűnt a szokásos pénteki dugó.

A demonstrálók 25 autóval és rendőrségi felvezetéssel érkeztek a Megyeri híd felől a budakalászi lehajtóhoz, amit addigra a rendőrség és a Magyar Közút munkatársai már biztosítottak.

A demonstráció célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet Budakalász és környékének évtizedek óta megoldatlan közlekedési gondjaira, az M0-s autóút északi szektor folytatásának szükségességére.

A figyelemfelhívásnak az adott különös aktualitást, hogy néhány nap múlva lejár az a határidő, ami a decemberben a kiviteli tervek elkészítésére megkötött megállapodásban szerepel. Amennyiben a kormány június 14-ig nem ad pénzt a tervezői munkára, vagy nem módosítják a határidőt, úgy újabb hosszú éveket csúszik a beruházás. Még van remény, hogy a döntéshozók átgondolják az egyébként 11 éve nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás támogatását és a tervek legalább 2028-ra elkészülhetnek.

Nem kérünk lehetetlent. A szükséges 3,99 milliárd forint nagyjából annyi, amennyit a nyolcnapos augusztusi Budapesti Atlétikai Világbajnokság népszerűsítésére szán a kormány. A Budakalászon és a Pilis-Dunakanyar térség településein élő 100 ezer ember biztonsága, egészsége és a naponta erre közlekedők sokasága megérdemelné, hogy ne veszítsük el a reményt, hogy egyszer megépül az M0 autóút 10-es főútig tartó szakasza.

A tüntetést délután öt óra előtt befejeztük, a forgalom ezután lassan visszaállt a lezárt szakaszon, és sajnos Budakalász belvárosa is újra megtelt.

Köszönjük a Szentendrei Redőrkapitányság munkatársainak a rendezvény körültekintő biztosítását, valamint a Magyar Közúttól kapott segítséget. Bízunk benne, hogy nem lesz szükség az ismételt közreműködésükre. Köszönjük a sajtó képviselőinek is, hogy korrekt módon tudósítottak a demonstrációnkról.