Néhány napja a Klenityben tavaly elültetett fák kapcsán Hadházy Ákos országgyűlési képviselő súlyos szavakkal bírálta a budakalászi városvezetést. A lelkes helyi informátorok azonban alapvető információkat hallgattak el előle, félrevezették. Dr. Göbl Richárd polgármester ma részletesen tájékoztatta Hadházy Ákost és tételesen cáfolta a hamis állításokat.

A levél az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Képviselő Úr!

November 25-én egy tavaly őszi budakalászi faültetés kapcsán Ön a közösségi oldalán úgy formált véleményt nagy nyilvánosság előtt, hogy nem tájékozódott hiteles forrásból, nem kereste meg azokat, akiket aztán tolvaj csalónak nevezett.

Budakalászt 2019 őszétől a 2011 Környezet- és Értékvédő egyesület irányítja. Városunk élhetőbbé tétele érdekében 5 év alatt 1000 fa elültetését tűztük ki célul. 2021 őszén 110 fát (101 új fa + 9 fa kiültetése) ültettünk el, a közösségi oldalán megjelent posztja ennek kapcsán jelent meg.

Tudnia kell, hogy a tájépítész által készített terveket és a kivitelezést is pályáztattuk. A tervek közösségi tervezéssel, a budakalásziak bevonásával készültek. A nyilvánosan elérhető (kimittud.hu 2021. március 18.) tervekben, szerződésben pontosan szerepel, milyen feladatai voltak a vállalkozónak. Ahogyan az alábbi tételes felsorolásból is láthatja, az Önnek átadott információkkal ellenétben nem csak gödröcskék kiásása, fa behelyezése és a gödör betemetése volt a tennivaló:

Téglási András utca – biorententációs ágyás készítése + fák elültetése

 • 317 m3 föld kiemelése az ültetési sávban és elszállítása
 • 61 m3 föld deponálása földkeverékhez felhasználásra
 • 62 m3 zúzottkő beszállítás
 • 184 m3 folyami homok beszállítás
 • 61 m3 komposzt beszállítás
 • 45 db fa elültetése

Káplán utca – tuskómarás, fák elültetése

 • kiszáradt fa kivágás, 2 db tuskómarás, kikerült hulladék elszállítása
 • 3 db fa elültetése 3x1m3-es ültetőgödör ásás, kikerült föld elszállítása, a helyére 3m3 termőföld és komposzt beszállítása.

Püspök utca – fák elültetése

 • 8 db fa elültetése 8×1 m3-es ültetőgödör kiásása, kikerült föld elszállítása, a helyére 8m3 termőföld és komposzt beszállítása.

Kertész utca – fák elültetése

 • 1 db tuskómarás
 • 4 db fa elültetése 4×1 m3-es ültetőgödör kiásása, kikerült föld elszállítása, a helyére 4 m3 termőföld és komposzt beszállítása.

Sekrestyés utca – fák kivágása, tuskómarás, fák elültetése

 • 2 db kiszáradt fa kivágás, kikerült hulladék elszállítása
 • 10 db fa elültetése 10×1 m3-es ültetőgödör kiásása, kikerült föld elszállítása, a helyére 10 m3 termőföld és komposzt beszállítása.

Kanonok utca – fák elültetése

 • 16 db. fa elültetése 16×1 m3-es ültetőgödör kiásása, kikerült föld elszállítása, a helyére 16 m3 termőföld és komposzt beszállítása

Kispap utca – tuskómarás, fák elültetése

 • 2db fa kivágása, tuskómarással, kikerült hulladék elszállítása
 • 8 db fa elültetése 8×1 m3 -es ültetőgödör kiásása, a kikerült föld elszállítása, a helyére 8 m3 föld és komposzt beszállítása.

Kántor utca – fa áthelyezése, fák elültetése

 • 15 db fa elültetése, 1 db fa kiemelése és átültetése 16x1m3 -es ültetőgödör kiásása, a kikerült föld elszállítása, helyére 16 m3 termőföld és komposzt beszállítása.

Az ültetési munkálatok (fa ültetések + biorententációs ágyás készítés) során összesen 382m3 rossz minőségű földet kellett kiemelni és a lerakóba elszállítani. Ennek helyére összesen 65m3 termőföld, 62 m3 zúzottkő, 184m3 folyami homok, 61 m3 komposzt; a Téglási András utcába, és a többi 65 fához még ültetésenként 20 liter, összesen 1,3 m3 komposzt került.

Az anyagfelhasználás mellett szólni kell a munkálatok kivitelezéséről is. A közműnyilvántartás bizonytalanságai miatt a fák ültetőgödreinek ásását óvatosan, lehetőség szerint kézi erővel kellett elvégezni.  A minél eredményesebb eredés érdekében minden fának 1 m3-es (1x1x1m) ültetőgödröt kellett ásni. Ahogyan a felsorolásból is láthatja, a terület gyenge talajminősége miatt a fatelepítés talajcserével történt, a terített a termőtalaj további javítására faültető gödrönként pedig legalább 20 liter érett komposzt került felhasználásra. Minden telepített fánál kétoldali karózást kellett alkalmazni.

A fák javát egy olyan utcába (Téglási András u.) ültettük, ahol különösen rossz adottságok voltak. Logikus lett volna a házak felöli oldalra ültetni a fákat, de évekkel ezelőtt – az engedélyezett tervekkel ellentétben – oda az elektromos kábelek kerültek. Mivel ezt a műszaki átvételkor nem kifogásolta senki, az árnyékot adó fáknak már csak a túloldalon lévő árokban maradt hely.  Itt egy speciális (biorententációs) módszert kellett alkalmazni, hogy a fák megmaradhassanak, gyökerük a hirtelen lezúduló nagymennyiségű esők után se álljon vízben: a meglevő gyepes árokban speciális ültető ágyást volt szükséges kialakítani: legalább 15 cm vastagságú 0-20 szemcseméretű zúzottkő ágyazó rétegre 60 cm vastagságú talajkeverék (60% homok, 20% komposzt, 20% deponált gyökérzetmentes termőtalaj) került.

Budakalász Város Önkormányzata 2021. szeptember 28-án „Klenity I. utcáinak fa kivágása, fakezelése és növény telepítése” tárgyban 2021. október 12-i határidővel hét (7) cégnek küldte el az árajánlatkérést. A határidő lejártáig közülük négy (4) cég nyújtott be érvényes ajánlatot. A beérkezett ajánlatok értékelése elsősorban ár, azaz a legalacsonyabb ellenszolgáltatás összege alapján történt. A vállalkozási szerződés 2021. október 28-án jött létre Budakalász Város és a Kerekerdő Kertépítő Kft. között. Az árazott ajánlati lapot mellékeltük.

Tisztelt Képviselő Úr! A faültetés sokba került, de minden forint a város élhetőségének javítását szolgálta. Az elmúlt 120 év legforróbb nyarain vagyunk túl. A Pilis és a Duna közelsége ellenére a nyári forróságok idején Budakalász országos rekorder volt, ezért a nehéz gazdasági helyzetben sem tesszük félre a város klímáját javító programunkat. Három év alatt eddig 612 fát ültetettünk el, jövőre folytatjuk.

Azt nem tudhatjuk, ki tájékoztatta Önt félre, de korábban ugyanezeket az információkat már nyilvánosságra hoztuk és közvetlenül megadtuk 2021. március 18-án Márton András, az MSZP budakalászi vezetőjének közérdekű adatigénylésére (www.kimittud.hu). Önnek nagyon sok követője van. Ha tájékozatlanul állít pellengérre embereket, állít valótlanságot, az nem csak az érintettekkel szemben méltatlan (törvénytelen), de az ön hitelességét is csorbítja. Szeretnénk felajánlani, hogy ebben és minden más közérdekű budakalászi ügyben is állunk rendelkezésére. Bízunk benne, hogy a fenti adatok alapján Ön megteszi a megfelelő helyreigazítást és ezzel lezártnak tekinthetjük a sajnálatos félreértést.

Budakalász, 2022. november 28.

Üdvözlettel,

dr. Göbl Richárd polgármester

A levélben szereplő adatok részletezve ITT olvashatók.

Forrás: www.budakalasz.hu
Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldal