Az őszi önkormányzati választások után az új képviselőtestület október végi megalakulása óta közel 100 nap telt el. Nézzük, milyen fontosabb események történtek, milyen intézkedések és döntések születtek a társadalmi megbízatású városvezetés és a szakértőkből álló bizottságok munkába állása óta.

Október

Gyorsan és zökkenőmentesen zajlott a hivatali átadás-átvétel, a választásokat követően a város és az intézmények működése zavartalanul folytatódott. Az október végi ünnepélyes eskütétel után rövid időn belül megalakultak a szakbizottságok, városunk új polgármestere és alpolgármesterei irányításával pedig egy újrastrukturált, hatékony hivatali munka indult meg.

Visszakapta a budakalászi közösség a város közösségi oldalát. Megszűnt a korábban hozzászólási jogától megvont 74 felhasználó tiltása, az olvasók számára könnyen hozzáférhetők a hivatalos oldal kezelésének szabályai, melyek betartása érdekében moderálásnak helye van, csakúgy, mint az ellentétes véleményeknek is. Erről mindenki saját szemével meggyőződhet a közösségi oldal bejegyzéseinél látható sokrétű hozzászólásokból.  Az elmúlt 3,5 hónapban 1 személy hozzászólási jogát vontuk meg az oldal szabályzatának megsértése miatt 60 napra. Jelenleg nincs ilyen megvonás Budakalász Hivatalos Közösségi Oldalán.

A Rendészettel kapcsolatos híreket újra a város közösségi oldalán és weboldalán tesszük közzé. A Rendészet nevével létrehozott közösségi oldal azt a hamis látszatot keltette, hogy az oda írt üzenetek vagy hozzászólások bejelentésnek minősülnek és hatásukra rendészeti intézkedés fog történni. Szerettük volna egyértelművé tenni, hogy a bejelentések biztonságos útja a rendeszet@budakalasz.hu email címre való levélküldés vagy a rendészet telefonos értesítése.

Megújult a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény budakalászi irodája, a szociális alapszolgáltatás a Budai út 31. szám alatt érhető el.

 

November

Az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút nyomvonalmódosítása miatt többkörös egyeztetést folytatott a város a beruházóval, és sikerült elérnie, hogy a korábban már engedélyezett nyomvonal miatt ne vágjanak ki őshonos fákat a Duna-parton.

Meghirdetésre került az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom, melynek keretében a következő öt évben a város közterületein ezer új fát fognak elültetni. Az október végi első közösségi faültetésen az Önkormányzat munkatársai lelkes önkéntesekkel közösen 79 új gyertyánt ültettek el az Omszk parkban.

Nagy érdeklődés mellett zajlott le az első közmeghallgatás. Több mint száz kérdésre kaphattak választ az érdeklődők a korábbi évekhez képest jó hangulatú lakossági fórumon és informatív találkozón.

Az új iskolát építő cég nyolc hónapos munkavégzés után kilenc hónapos csúszást jelentett be. A városvezetés vitatja a csúszás indokait, ezért a Swietelsky Építő Kft.-vel és az illetékes minisztériummal is tárgyalásokba kezdett. Eközben a Váci Tankerületi Központtal és a kalászi iskolák intézményvezetőivel közösen keresik a módját annak, hogy minél kevesebb nehézséggel indulhasson majd el szeptemberben az új tanév.

Dr. Göbl Richárd polgármester kezdeményezte a korábbi jegyző munkaviszonyának megszüntetését és pályázatot írt ki.

A képviselő-testület eltörölte a súlyos fogyatékossággal élő budakalászi lakosok kötelezettségét a kommunális adó befizetésére, egyébként az adó mértéke nem változott.

A városvezetés tárgyalt a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. vezető szakembereivel a Budakalászt érintő beruházásokról, elsősorban az M0-s helyzetéről, valamint az északi elkerülő út építéséről.

Dr. Göbl Richárd informális találkozóra hívta Pomáz és Szentendre független polgármestereit és alpolgármestereit. A megbeszélésen szó volt több szakmai munkacsoport megalakításáról és a városok közös érdekeinek összehangolt érvényesítéséről.

 

December

A városvezetés újratárgyalta a Taván csatornázására – még a választásokat megelőzően – kiírt tendert. Változatlan műszaki tartalom mellett végül több mint húszmillió forinttal kedvezőbb árat sikerült elérnie, ezt követően a csatornaépítés kivitelezéséről december elején lakossági fórumot szerveztek.

Az elmúlt években rendszeressé váló konfliktushelyzetek és az állandósult balesetveszély reális felmérésére december elején forgalomszámlálásra került sor a Klenityben, a Csapás utca átmenő forgalmának vizsgálatával, amelynek célja az áthaladó forgalom útirányának felmérése és a forgalom nagyságának pontos megismerése volt, hogy a megfelelő információk birtokában hatékony forgalomcsillapítási lehetőségek kerülhessenek kidolgozásra.

Szintén az EuroVelo6 építése miatt folytattak tárgyalást Révész Máriusz kormánybiztossal, hogy támogassa a Duna-parti kerékpárút későbbi veszélyhelyzetei megelőzése érdekében egy alternatív nyomvonal megépülését. Erre a városvezetés ígéretet kapott.

December közepén az adventhez illő, szép rendezvényen a városvezetés közösen ünnepelt Budakalász időseivel a Sportcsarnokban. Az adventi koszorú gyertyáit a budakalászi katolikus, református és szerb felekezetek vezetői közösen gyújtották meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban került sor az Európai Mobilitási Hét díjainak átadására. Budakalász képviselői beszámoltak a közösségi sportesemények eredményeiről, Uttó Vanda, a Faluház munkatársa pedig a legjobb szervezőknek járó elismerést vehette át Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkártól. Forián-Szabó Gergely alpolgármester a budakalászi közlekedési problémák megoldására vonatkozó elképzeléseket ismertette, majd az ITM államtitkárával megbeszélést folytatott Budakalász közlekedési problémáinak megoldási lehetőségeiről, különös tekintettel az M0-s körgyűrű folytatásának szükségességéről.

A karácsony előtti utolsó munkanapon Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony és dr. Göbl Richárd polgármester aláírták a még 2018 februárjában megjelent kormányhatározat alapján Budakalásznak járó, közel 1,5 milliárd forintról szóló második iskolaépítési támogatási szerződést. A régóta húzódó megállapodás aláírása azért volt rendkívül fontos, mert korábban Budakalász városa az államtól átvállalt feladatra, az új iskola felépítésére 3,5 milliárdos megállapodást kötött, noha ehhez eddig csak 2 milliárd forint állt rendelkezésre.

 

Január

Budakalászon is vannak olyan családok vagy idős, egyedülálló emberek, akiknél a létfenntartás napi nehézség. Miattuk hívta össze Budakalász városa az első szociális kerekasztalt, amelyen a Családsegítő Szolgálat, az Idősek Klubja, a Karitász, a Védőnői Szolgálat és a Vöröskereszt munkatársai, valamint képviselők és az önkormányzat munkatársai vettek részt. Az összehangolt működéstől a jövőben hatékonyságnövelést várnak, amely az önkormányzat elkötelezett közreműködésével kézzelfogható segítséget kínál a szükséget szenvedők és krízishelyzetben lévők számára.

A novemberben kiírt jegyzői pályázatra összesen huszonkilenc pályamű érkezett A kiírásnak megfelelően a pályázatok elbírálása után a polgármester döntése értelmében 2020. január 20-ától dr. Deák Ferenc veszi át Budakalász jegyzői feladatainak ellátását.

Dr. Göbl Richárd vezetésével tárgyalások zajlottak a Magyar Közút Zrt. vezetőivel. A több órás egyeztetésen a térség fejlesztési igényeit és a Magyar Közút által kezelt budakalászi utak fejlesztési és üzemeltetési kérdéseit tekintették át. A megbeszélések februárban folytatódnak.

Budakalász közlekedési helyzete rövid távon nem kecsegtet pozitív változással, de fontos tisztán látni a városunkat érő – egyre elviselhetetlenebb – környezeti terhek (légszennyezés, zaj stb.) pontos adatait. Január 20-án emiatt kezdődött meg Budakalász levegőjének műszeres vizsgálata. A négy alkalomból álló méréssorozatot különböző forgalmi időszakokban, a térképeken jelzett útvonalon végzik nemzetközileg elfogadott eszközök és felkészült szakemberek közreműködésével. A mérésekre az Egészségklub és a civil szervezetek képviselői is meghívást kaptak. A négyből eddig két mérésre került sor.