Lázár Jánostól kérjük a Budakalászt elkerülő utak mielőbbi megépítését

A 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület petíciója két régóta ígért beruházáshoz kapcsolódik: a Budakalászt északról elkerülő út előkészítő munkálatainak folytatásához, illetve az M0 autóút folytatásának tervezési munkáihoz szükséges források biztosítása érdekében kérjük a Kormány támogatását.

Budakalász belső útjain naponta több tízezer jármű halad keresztül. A budakalásziak szenvednek a környezetszennyezéstől, a rendszeres dugók az egész térség közlekedését megbénítják. Az óriási átmenő forgalom problémájára az elkerülő utak megépítése jelent megoldást, amire az állam régóta ígéretet tett, illetve kötelezettséget is vállalt, de a megvalósítás a mai napig várat magára.

A Pomázt a 11-es úttal összekötő, Budakalászt északról elkerülő út ügyében tavaly már a legjobb ajánlatot tevő kivitelezővel lehetett volna szerződni, de az állami beruházások felfüggesztése miatt nem tudott elindulni a beruházás. Az M0 autóút 10-es főútig történő folytatása ügyében is döntési helyzetben van a Kormány: a kiviteli tervek elkészítésére a következő hónapokban 4 milliárd forintot kellene biztosítani, különben újabb jelentős csúszást szenved a tíz éve húzódó beruházás.

Egyesületünk a Lázár János beruházási és közlekedési miniszternek címzett petícióban felhívja a figyelmet az óriási forgalommal együtt járó zaj- és levegőszennyezésre, valamint a betartatlan kötelezettségvállalásokra és ígéretekre.

Arra kérünk társadalmi támogatást, hogy legalább a Budakalászt északról elkerülő út kevésbé költségigényes előkészítő munkálatait végezzék el, illetve az állam biztosítsa az M0 autóút 10-es főútig tartó következő szakaszának megtervezéséhez szükséges forrást, hogy a beruházások mielőbb meg tudjanak valósulni.

A petíció mellé egy kiadvány is készült, melyben részletesebben ismertetjük az elkerülő utakkal kapcsolatos helyzetet. Hangsúlyozzuk: kezdeményezésünk az országos pártpolitikától független, városunk és a dunakanyari régió közös érdekét szolgálja.

A szórólapokat a következő napokban juttatjuk el a kalászi postaládákba. Március végéig gyűjtjük az aláírásokat: a papíralapú ívek személyesen a Faluházban, a Kalász Pékségben és a Dévai Vegyeskereskedésben; online pedig az alábbi linken írható alá: https://www.peticiok.com/m0_elkerulo_2011egyesulet_budakalasz