A jelentős infláció mellett 2023-ban is csökkent az önkormányzati feladatokra szánt állami finanszírozás. Egyesületünk vezetésével a nehéz körülmények ellenére is fejlődik Budakalász, mert a takarékos gazdálkodás mellett jelentős külső forrásokat tudtunk bevonni.

Bár 2023-ban csaknem 158 millió forintot kellett szolidaritási hozzájárulásként befizetnünk az államkasszába, nem csak a biztonságos működésünket tudtuk biztosítani, hanem sikeres pályázatokkal komoly fejlesztésekre is jutott forrás.

Rezsiválság

2023 első fele a rezsiválságról szólt. Budakalász gyorsan és hatékonyan alkalmazkodott a helyzethez, a városi intézményeink nem zártak be. A krízishelyzetnek vége, de továbbra is nagyon odafigyelünk a takarékos működésre. Tavaly az összes intézményünkben korszerűsítettük a világítást és a vízfogyasztás csökkentése érdekében is hatékony lépéseket tettünk. Folyamatban van a városi közvilágítás korszerűsítése is, amit saját erőből finanszírozunk. Budakalász villanyszámlájának több mint 70 százalékát a közvilágítás adja. A beruházással a közvilágítás költségei a felére csökkenhetnek, ami éves szinten több tízmillió forint megtakarítást jelent majd.

Annak érdekében, hogy a gazdálkodásunk stabil legyen, a kintlévőségek kezelését új alapokra helyeztük, folyamatosan ellenőrizzük az elmaradt befizetéseket és gyorsan elérjük azokat, akik nem fizették be időben a közterheket. Ezek a lépések is több tízmilliós bevételt jelentettek az Önkormányzat számára. Az elmaradt bérleti díjak és más tartozások behajtása miatt végrehajtási eljárások is zajlanak, mert a közteherviselés attól lesz igazságos, ha mindenki teljesíti a kötelezettségeit. Ha ez önként nem megy, akkor ki kell kényszeríteni.

2023-ban jelentős fejlesztések valósultak meg

Megállapodásaink, a takarékos gazdálkodás és a sikeres pályázatok eredményeként 2023-ban olyan beruházások is megvalósultak, amelyekre évtizedek óta vártak a kalásziak. Elkészült és január elején megnyílt a Vasút sori óvoda. Budakalász a teljes terület átadásával, a tervek elkészítésével és a közterület rendezésével járult hozzá beruházáshoz, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye pedig az építés és berendezés közel 2 milliárd forintos költségeit, valamint az üzemeltetési feladatokat vállalta.

Nyáron elkészült a Telepi Óvoda új udvara is, a belső terek felújításával pedig az idén folytatódik a korszerűsítés. 3000 négyzetméteren megújult az Omszk-park játszótere és a fitneszpark. A közbiztonság növelése érdekében a HÉV-megállókba pedig kamerarendszer került. Több mint két kilométer hosszúságban városszerte utakat újítottunk fel, megújult a Cserkészház és a Szentistvántelepi templom is. December elsején megnyitott a Hulladékudvar, és több száz új fát ültettünk a közterületekre. Az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom számlálója már 974-nél jár.

Fejlesztések, beruházások 2023-ban

 • Elkészült és januárban a Vasút soron megnyitott az új négycsoportos óvoda.
 • 3000 négyzetméteren megújult az Omszk-park játszótere és a fitneszpark.
 • Elkészült a Telepi Óvoda új udvara, a belső terek felújításával jövőre folytatódik a korszerűsítés.
 • A közbiztonság növelése érdekében a HÉV-megállókba is kamerarendszer került.
 • Több mint két kilométer hosszúságban városszerte útfelújítások történtek.
 • Megújult a Cserkészház.
 • A Szentistvántelepi templom is megújult.
 • Megnyitott a Hulladékudvar.
 • Több száz új fát ültettünk a közterületekre, és 244 gyümölcsfát adományozott a város azoknak a budakalásziaknak, akik igényelték.

 

2024-ben ezekkel folytatjuk

Míg 2023-ban 157,9 millió forintot kellett szolidaritási adóként befizetnünk a központi költségvetésbe, idén már 215 millió forintot kell majd. A teher nagyságát jól mutatja, hogy ez a fejlesztésekre fordítható teljes éves városi büdzsének megfelelő összeg. Mindeközben a még mindig jelentős inflációval és az önkormányzati feladatokra szánt csökkenő állami finanszírozással is számolnunk kell. A nehéz körülmények ellenére 2024-ben stabil gazdálkodás mellett is komoly fejlesztéseket tervezünk.

A már megszerzett pályázati forrásokból idén kibővítjük az Egészségházat. Amellett, hogy korszerű épületgépészeti rendszer épül, fejlesztjük az alapellátást, és modern orvosi műszerek állnak a gyógyítás szolgálatába.

A Faluház udvara szintén meg fog újulni. A csaknem 300 millió forintos beruházás részeként egy régi álom valósulhat meg azzal, hogy modern színpadot kap az intézmény. Március közepére a Petőfi tér rendezése is megtörténik és március 15-én szobrot avatunk.

A jövő szempontjából a legfontosabb beruházás azonban a már említett közvilágítás-korszerűsítés lesz. Zajlik a közbeszerzési eljárás, hamarosan eredményt hirdetünk és a beruházás 2024 első felében meg is valósulhat. A korszerű lámpatestek nem csak takarékosabbak lesznek, de a jobb és egyenletesebb megvilágítás a közbiztonságra és a közlekedésbiztonságra is jó hatással lesz.

Folyamatban lévő fejlesztések, beruházások

 • Kibővül az Egészségház, korszerű épületgépészeti rendszer épül, fejlesztjük az alapellátást, és modern orvosi műszerek állnak a gyógyítás szolgálatába.
 • A Faluház udvara megújul, új színpad, új közösségi tér épül.
 • A Ciklámen utca és a Faluház udvara között új gyalogos és kerékpáros összeköttetés épül.
 • Rendezzük a Petőfi teret és környékét, a költő tiszteletére március 15-én szobrot állítunk.
 • Közvilágítás-korszerűsítés indul, több és takarékosabb lámpatest lesz a kalászi közterületeken.
 • Lenfonó Park kialakítása érdekében elindul a kármentesítés is az egykori gyárterületen.

 

Környezetvédelem, a régi szövőgyári talajszennyezés ügye

Döntéseinkben mindig ott van a környezeti értékek iránti elkötelezettség.  A faültetések folytatása mellett a tavalyi év és talán az egész önkormányzati ciklus egyik legnagyobb eredménye az évtizedekig szőnyeg alá söpört Lenfonó-talajszennyezés feltárása és a környezetvédelmi hatóság Budakalászra nézve pozitív döntésének kiharcolása volt.  A laborvizsgálatok eredményei után a környezetvédelmi hatóság döntése most január elején vált jogerőssé.  Fontos, hogy a kármentesítés milliárdos költsége az államot terheli, mert egykor a környezetszennyezésért is egy állami vállalat okozta. Ezt talajcserével és más módszerekkel kell felszámolni úgy, hogy a kármentesítés után élhető környezetet alakíthassunk ki az egykori gyárterületen.  Ettől függetlenül tavasszal a Ciklámen utca felől megépítjük az új gyalogos és kerékpáros összeköttetést a Faluház udvarával, aminek már be is mutattuk a terveit. Ez lesz a Lenfonó park megnyitásának első lépése.

A kalászi közösségek

Nem csak új óvodát, de egymást támogató, szolidáris közösséget is kell építünk, mert Budakalász ettől lesz lakóhelyből otthon. A hosszú távon meghatározó ügyekben továbbra is fontosnak tartjuk, hogy kikérjük a budakalásziak véleményét. Ez így volt négy évvel ezelőtt a Filmgyár esetében és azóta minden más jelentős ügyben is.

Gondoskodunk a rászorultakról, az idősekről és fontosak a közösségi célokat szolgáló kezdeményezések felkarolása. A színvonalas városi sport és kulturális élet érdekében a közművelődésre szánt állami források sokszorosával támogatjuk a Faluház működését. A magas színvonalú városi kulturális élet, a tömegsport mellett a nemzetiségek és a helyi civil szervezetek törekvéseit, a budakalászi cserkészcsapat vagy a Gyalogbusz mozgalom működését is támogatjuk. A közösségi költségvetés jóvoltából pedig a budakalásziak először dönthettek közvetlenül a városi fejlesztésekről.

Tavaly a testvérvárosi kapcsolatok is új lendületet vettek, Kahl am Main-nal Kalászon közösen ünnepeltük együttműködésünk 25. évét.

Novemberben emlékezetes volt az egykori Klinger gyár megalapításának századik évfordulójára rendezett kiállítás megnyitója is. A gyár évtizedekig meghatározta Budakalász hangulatát, fejlődését. Az alkalomra közel 150 régi szövőgyári munkatárs is eljött, velük együtt volt teljes és méltó a megemlékezés. A centenáriumi kiállítás tablói a Faluház emeletén március végéig láthatók.

A Mentáskert piacra szintén büszkék vagyunk, májusban már negyedik évét fogja kezdeni. Hála az önkéntes szervezőknek, a közeli termelők áruival és egyre több színvonalas programmal igazi közösségi hellyé vált a piac.

KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS

 • Minden fontos kérdésben kikérjük a lakosság véleményét, rengeteg lakossági fórumot tartottunk.
 • Gondoskodtunk a rászorultakról, idősekről.
 • Sportrendezvények és színvonalas kulturális programok álltak a budakalásziak rendelkezésére.
 • Közösségi tervezés – idén elsőként a budakalásziak közvetlenül döntöttek a városi fejlesztésekről.
 • Lenfonó 100 – méltó módon megünnepeltük az egykori Klinger gyár alapításának centenáriumát.
 • Testvérvárosi kapcsolatok új lendületet vettek, Kahl am Main-nal immár 25 éves a kapcsolat.
 • A Mentáskert piac a közeli termelők áruival és egyre több színvonalas programmal igazi közösségi hellyé vált.

A felsoroltak tették teljessé mindazt, amitől Budakalászon jó élni, ezért a közösségeinket, a színvonalas kulturális és sportéletet idén is támogatni fogjuk.

Fotó: Szabó Zoltán