A Budakalászi Textilművek, Klinger Henrik gyára 1923-ban kezdte meg működését és 1991-ig sok budakalászi családnak kínált közeli munkahelyet. A finomméterárutól a ponyváig sokféle terméket állítottak elő lenből és kenderből. Készültek itt damaszt asztalneműk, egyedi abroszok, törülközők, de a gyár vitathatatlanul legnépszerűbb terméke a hetvenes évek végére felpuhult diktatúra megtűrt termékével és a nyugati életérzést jelképező farmerviseléssel volt szoros kapcsolatban.  A Trapper farmer alapanyaga, amely nemcsak az országban, hanem az egész szovjet tömbben az első saját farmer volt, itt készült.

Tavaly elindult városunk környezeti állapotának pontos felmérése. A 2011 Egyesület még civilként a Lupa Strand parkolója alatti vízbázis érdekében kezdeményezett (sajnos máig befejezetlen) hatósági eljárásokat, tavaly a levegőszennyezéssel kapcsolatos vizsgálatok  és a felszíni vizek (Omszk-tó, Holló-forrás) vizsgálatai zajlottak, most pedig a Lenfonógyár alatti környezeti állapotfelmérés indult meg.

A terület rendezése régóta napirenden van, de az esetleges környezeti károk, a talajt és a felszín alatti vizeket ért szennyeződések feltérképezésére az elmúlt 30 évben semmi nem történt. A vizsgálat első szakaszára, a talaj- és vízmintavételre a ma került sor. A szakemberek 5 helyszínen, 6-8 méter mélyről vettek talaj- és vízmintákat, melyeket akkreditált laboratóriumban vizsgálnak meg január végéig.

A Lenfonó területén 1986-ban két monitoring kutat helyeztek üzembe, de az ezekből származó minták mérési adatai, vizsgálati eredményeiről nincs információ. Nem tudjuk, hogy milyen indokok tették szükségessé a monitoringkutak felállítását és azt sem, hogy a mérési eredmények milyen esetleges beavatkozást tettek volna akkor, illetve azóta szükségessé.

A tavaly ősszel kiírt pályázat eredményeként a debreceni székhelyű Mertcontrol HL-Lab Kft. vállalta a Budaflax telephelyének területén a talaj- és talajvíz-szennyeződés feltárását megismertető környezetvédelmi, akkreditált mintavételt és akkreditált laboratóriumi vizsgálatot, amelyben a hatályos jogszabályok alapján kerül megállapításra az esetleges szennyezés mértéke, kockázata és a továbblépés javaslata.  Az eredményekről tájékoztatást fogunk adni.