A Szomszédok első epizódjában Takácsék költöznek. Bepakolták az endékás IFA-ba mindazt, amit magukkal visznek. Lenke néni az utolsó fikuszt szorongatva szomorúan búcsúzik a nagyszobától, Pista bácsi bezárja a platót, majd a kamera ráközelít az anyósülésen ülő Lenke nénire. A sóhajtozására a fiatal sofőr megjegyzése ad magyarázatot: épül az M0, ezért kell költözni. Épülhetne máshol is, mondja Lenke néni.

Az első részt 1987. május 7-én vetítette a Magyar Televízió. Eltelt 36 év, A Szomszédokat befejezték, a szereplők közül sokan már nem élnek, de az M0 még mindig nincs kész. 2008-ra eljutott Budakalász határába, de azóta áll. Hároméves egyeztetések után tavaly decemberben sikerült aláírni a 8 kilométeres északi szakasz tervezői megállapodását, de az csak akkor lépne életbe, ha még ma adna rá pénzt a kormány.

Valószínűleg nem fog, nemhogy az építésre, még a tervekre sem. Így Lenke néni meg a budakalásziak, ürömiek, szentendreiek, pomáziak, óbudaiak, meg sor más dunakanyari településen élők és az erre közlekedők óhaja az évtized végére sem fog teljesülni.

A nemzetgazdasági szempontból 11 éve kiemelt beruházásra állítólag nincs pénz (kb. annyi kéne, mint amennyit a 8 napos atlétikai világbajnokság reklámjára terveznek elkölteni), mert háború van, meg Brüsszel. Néhány napja a miniszter jelezte, szerinte a nyomvonal is rossz. A mellébeszélés mögött az látszik, hogy főleg az akarat hibádzik, és sem bennünket, sem a saját ígéreteiket nem veszik komolyan.

Az említett Szomszédok epizód itt nézhető meg:
https://ok.ru/video/3136567642691?fromTime=931
(ha a bejelentkezés ablak felugrik, csak alul a Close-zal be kell zárni)