Nagyszerű, mindenre kiterjedő összefoglaló a járványhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról a CivilKalász oldalról:

BUDAKALÁSZI HIVATALOS ADATOK
  • Koronavírus-fertőzéssel regisztrált budakalászi lakosok száma: 1 fő.
  • Jelenleg a hivatalos hatósági karanténban lévő személyek száma: 9
    (Örömmel jelenthetjük, hogy a Napvirág Idősek Otthonában JELENLEG NINCS fertőzött!)
MASZKOK BIZTOSÍTÁSA ÉS VISELÉSI SZABÁLYZATA
  • Minden 65 év feletti lakosnak ingyenesen biztosított maszkot az Önkormányzat a postaládákon keresztül, illetve további 500 db-ot adott rászorulóknak.
  • A mai naptól jó minőségű, többször felhasználható, az orr részen merevített és magas hőfokon mosható szájmaszkokat biztosít az Önkormányzat ÖNKÖLTSÉGI ÁRON (400 Ft/db) az alábbi értékesítési pontokon keresztül:
    Dévai Vegyeskereskedés, 2011 Budakalász, Sas utca 30.
    Anikó Csemegebolt – 2011 Budakalász, Budai út 83.
    Tomi ABC – 2011 Budakalász, Széchenyi utca 63.
    CBA Tavirózsa – 2011 Budakalász, Omszk park 3.
    CBA Pálma – 2011 Budakalász, Budai út 26.
    Vasbolt – 2011 Budakalász, Petőfi tér 3.
    A maszkok (400 forintos darabáron) higiénikus zárt csomagolásban vásárolhatók meg, a két maszkot tartalmazó csomag ára 800 Ft. Az Önkormányzat bizományi értékesítésre a beszerzési áron bocsátotta a boltok rendelkezésére maszkokat, azzal a feltétellel, hogy a boltok is haszon nélkül, önköltségi áron adhatják csak tovább a budakalásziaknak.
  • Április 27-től a fővárosi a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön már KÖTELEZŐ a maszk vagy más, arc eltakarására alkalmas eszköz használata.
    Budakalászon április 28-tól lép életbe a rendelet, melynek értelmében a Budakalász területén működő valamennyi kereskedelmi egységben (a hipermarketekben, a beváráslóközpont üzleteiben, a városi kisboltokban, valamint a postán is) a bolti személyzet és a vásárlók csak arcot eltakaró maszkban vagy sálban, kendőben tartózkodhatnak.
VÁSÁRLÁSI KORLÁTOZÁSOK A MINDENNAPOKBAN (jelenlegi szabályozás szerint)
Mindennap 9-12 óráig kizárólag a 65 év felettiek vásárolhatnak élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban. (Tehát a dohányboltokban NINCS korhatáros idősáv!)
Az üzletek (kivéve az élelmiszerüzletek) 15 óráig lehetnek nyitva.
ÁLTALÁNOS ÉRVÉNYŰ HELYI KÖZTERÜLET-LEZÁRÁSI KORLÁTOZÁSOK
  • Omszk park két parkolója lezárásra került.
  • Dunaparti korlátozások:** Luppa-szigeti út (Budakalász helységjelző táblától) „Mind két irányból behajtani tilos” jelzőtábla és „kivéve engedéllyel” kiegészítő tábla került kihelyezése. Az engedélyre jogosultak köre: a dunaparti lakóterületen a budakalászi állandó, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, valamint az ingatlant érvényes jogcím alapján használó gépjármű tulajdonosok. Az engedély megkérése: a jogosult kérelmet ír az info@budakalasz.hu címre, amelyben kéri az engedély kiváltását, mellékelni szükséges: fotó a gépjárművének forgalmi engedélyéről, illetve a jogosultságot igazoló dokumentumokról. Az engedély kiadásának menete: e-mailen keresztül történik sorszámozott dokumentummal, melyet az engedély jogosultja kinyomtat, és a gépjárművében a szélvédő mögé elhelyez.
E HÉTVÉGI KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI LEZÁRÁSOK (04.25-04.26)
  • Az Omszk park időszakos lezárására kerül szombaton és vasárnap 10.00 és 19.00 óra között. Az Auchan áruház dolgozói mindkét napon 11:30-12:00 és 14:00-14:30 óra között áthaladhatnak a lezárt Omszk park területén. Jogosultságukat munkáltatói igazolás, vagy Auchan belépőkártya felmutatásával kell bizonyítani.
  • A Kálvária park időszakos lezárására kerül szombaton és vasárnap 10.00 és 19.00 óra között.
  • Lezárásra kerülnek még: Gát utcai patakhíd, a Megyeri hídról lehajtó kerékpáros-gyalogos sáv, a Luppaszigeti út METRO körforgalom utáni szakasz, a Tó utca Hermes Áruház utáni szakasza, a Kórház utca, a Luppaszigeti úti kerékpárút METRO körforgalom utáni része.** Ezekre a területekre csak a dunaparti lakóterületen élők, vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok, valamint az ingatlant érvényes jogcím alapján, életvitelszerű tartózkodás céljából használó személyek léphetnek be.
HELYI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS
Kalászi segélyvonal: Létrehoztak két segítséget kérő és felajánló telefonszámot és egy e-mail címet. A telefonszámokon elsősorban idős, magányos lakótársaink hívását várják, akik segítségre szorulnak az élelmiszer, gyógyszer bevásárlás, postai ügyintézés, stb. kapcsán. A segítséget felajánlók lehetőség szerint emailben jelentkezzenek, fenntartva a telefonos elérhetőségeket a segítséget kérőknek. Akik önkéntesnek jelentkeznek, kérik, hogy írják meg nevüket, címüket és azt, hogy mikor és miben tudnak segíteni, van-e autójuk.
Telefonszámok: 06 30 382 9810; 06 26 340 468
Elektronikus levélcím: [segitseg@budakalasz.hu]; email: segitseg@budakalasz.hu.
  • A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény lelki segítségnyújtást biztosít a nehéz időszakban díjmentesen a budakalászi időseknek:
    Telefonszámok: 06 20 291-0728 (hétköznap 8-14 óra között) vagy a kalászi segélyvonalon
  • és díjmentes jogi tanácsadást** a veszélyhelyzet ideje alatt mindenkinek:
    Telefonszámok: 06 20 235-0356 (hétköznap 9-16 óra között)
HELYI ÉTTERMEK ÉS BOLTOK BŐVÍTETT SZOLGÁLTATÁSAI
Számos helyi vállalkozás bővítette a házhoz szállítási szolgáltatását:
  • BSS BISZTRO(A helyszínen továbbra is van lehetőség elvitelre ételt vásárolni. Rendelésfelvétel 10:00-15:00 óráig. Tel: 06 20 539-8888. A kiszállítás minimális értéke 3000,- Ft. Budakalász területén a házhozszállítás ingyenes.)
  • HASMESTER VENDÉGLŐ (Rendelésfelvétel 12:00-21:30 óráig. Tel: 06 20 976-3329. Budakalász területén a házhozszállítás ingyenes.)
  • SCHIESZL VENDÉGLŐ (Saját boraik és üdítőik rendelhetőek házhozszállítással. Rendelésfelvétel: www.shop.schieszl.hu; Tel.: 06 70 387-8205).
  • KIS ABC Budakalász, Béke sétány és Szegfű utcasarok: Házhoz szállításuk továbbra is INGYENES! Rendelésfelvétel: 06 30 345-3077.
EGYÉB HELYI HÍREK
  • Bölcsődei, óvodai és iskolai jelentkezések:
    bővebb információk: https://www.budakalasz.hu/bolcsodei-ovodai-es-iskolai-jelentkezesek/](https://www.budakalasz.hu/bolcsodei-ovodai-es-iskolai-jelentkezesek/)
  • Március 16-án bezárt a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár
  • A Polgármesteri Hivatalban szünetel **március 12 óta **a személyes ügyintézés
  • Március 16-án bezártak a budakalászi játszóterek.
  • Bezártak az Omszk parkban és az Auchanban lévő játszóházak
  • A budakalászi gyermekorvosi és háziorvosi rendelők ajtaja zárva van, csak sürgősségi ügyeletet tartanak.
  • A fogorvosi rendelésről a legfrissebb tájékoztatás: [https://www.budakalasz.hu/fogorvosi-ellatas-a-veszelyhelyzetben/]
  • A védőnők által tartott ügyeleti rendről szóló információk: [https://www.budakalasz.hu/ugyeleti-rend-a-vedonoknel-is/]
  • A Budakalászi Sportcsarnokot üzemeltető Dunakanyar Létesítményüzemeltető Kft. március 16. déltől bezárta a sportcsarnok kapuit.
  • Március 18-án bezárt a Budakalászi Hulladékudvar
  • A járvány megfékezése miatt, a Katolikus Egyház döntése értelmében, zárva vannak a templomok a veszélyhelyzet visszavonásáig.

Forrás: CivilKalász