Az együttérzés szobra

Washington, London, Vatikán és a világ számos nagyvárosa után hozzánk is megérkezett az együttérzés jelképévé vált Hajléktalan Jézus szobor. A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri alkotás Thimothy Schmalz kanadai szobrász műve, aki 2013-ban készítette el az eredeti szobrot Torontóban.

A fekvő ember arcát a lepel eltakarja, meztelen lábfején pedig a keresztre feszítés sebei láthatók. A szobor kettős üzenetet hordoz: egyrészt, lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben, másrészt hogy együttérzéssel forduljunk az elesettek felé.

A bronzba öntött üzenet ma már a világ több nagyvárosában megtalálható, többek között a Vatikánban is, ahol Ferenc pápa megáldotta a szobrot.

Budakalászra a Szent Ferenc Karitásszal együttműködve hozta el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a szobor magyarországi kísérője.

Szomorú aktualitás is fűződik az alkotás érkezéséhez. Tél végén, illetve a napokban, távozott el közülünk két fedél nélküli embertársunk. A postával szemben találkozhattunk velük legtöbbször. A padok ma már üresek.

A szobor jelenleg a szentistvántelepi Szent István Templomban látható.

Az alkotó weblapja: https://www.sculpturebytps.com/large-bronze-statues-and-sculptures/homeless-jesus/

A szobor budapesti bemutatójának alkalmára írta Lackfi János humorosan elgondolkoztató versét, ami itt tekinthető meg a szerző előadásában: A hajlékkészítés zsoltára