Budakalász Város Önkormányzata a 2021. augusztus 2-i rendkívüli képviselő-testületi ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy nem támogatja a város külterületére tervezett óriásberuházást és nem kezd tárgyalásokat a Market Asset Management Zrt.-vel az építkezés megindításához szükséges településrendezési szerződés megkötéséről, az építési jogok megadásáról.

A Market Asset Management Zrt. áprilisban egy filmstúdió építésének tervével kereste meg Budakalász vezetését. A város külterületén kiszemelt helyszín a Gyógynövénykutató Intézet és a METRO áruház mögött fekszik, a tulajdonosa a GYNK Ingat­lanfejlesztő Zrt. Az eladási szándékot ugyan nem, de a hasznosítás lehetőségeit a helyi építési szabályokon keresztül tudja befolyásolni az Önkormányzat.

A tervezett beruházás értékelésébe és a közösségi érdekek megfogalmazásába az önkormányzat az építész és tájépítész szakemberek mellett a helyi civil szervezeteket is bevonta, majd a lakosság tájékoztatása és a Budakalászon élők véleményének kikérése után hozott döntést. A koncepció bemutatásában a Market Asset Management mindvégig korrekt partner volt. Több civil aláírásgyűjtés is indult a beruházás ellen, de a közvéleménykutatás végén döntetlenközeli lakossági véleményt jeleztek a felmérések.

A 2011 Környezet és Értékvédő Egyesület tagjaiból álló képviselő-testületi többség és a Fidesz frakció jelenlévő képviselői egyhangúlag nem támogatták a 26 hektáros mezőgazdasági terület átminősítését és beépítését. Mivel civil egyesület vezeti a várost, nem volt együttszavazási kényszer, az önkormányzati képviselők a lelkiismeretükre hallgatva hozták meg a Budakalász jövőjét nagyban befolyásoló döntést.

Egyszerre akarunk kevesebb hőhullámot, elviselhetőbb nyarakat és a még szabadon álló zöldterületeink beépítéséből származó nagyobb adóbevételeket. A rossz hír az, hogy a kettő együtt biztosan nem megy. Bár Budakalásznak is nagy szüksége lenne a fejlesztési forrásokra, mi itt és most a társadalom minden szegmensét átformáló klímaváltozást és a zöld szempontok érvényesülését előbbre soroltuk. Fontosnak tartom, hogy a képviselőtestület egyhangú döntést hozott arról, hogy Budakalász milyen úton kíván fejlődni a jövőben

fogalmazott dr. Göbl Richárd polgármester.

 

Korábbi hír:
Élő közvetítés lesz Budakalász város hivatalos Facebook oldalán a TV Budakalász jóvoltából a mai napon, augusztus 2-án, 17.00 órakor kezdődő nyilvános képviselő-testületi ülésről, ahol többek között a tervezett filmstúdióval kapcsolatban is döntés születik majd.

Budakalász jövőjét hosszú távra meghatározó döntést fog hozni az önkormányzat képviselő-testülete a rendkívüli ülésen, amely a filmstúdió ügye miatt számít nagyobb közérdeklődésre. A mai nap 17 napirendi pontot tárgyal a képviselőtestület, köztük a filmstúdió ügyét is. A nagyobb személyes érdeklődésre való tekintettel a képviselő-testületi ülést a Kós Károly Művelődési Ház nagytermében tartják, ahova szeretettel várják a téma iránt érdeklődőket.

Az elmúlt hetekben a városvezetés számos csatornán tájékoztatta a lakosságot a tervezett beruházásról: lakossági tájékoztató füzetet juttatott el Budakalász minden postaládájába, számos cikk jelent meg a Hírmondóban és az online felületeken. Videóban mutattuk be a beruházással kapcsolatos pro és kontra érveket, lakossági fórumot tartottunk és reprezentatív kutatás keretében mértük fel a lakossági véleményeket.Forrás: www.budakalasz.hu