Közel nyolcvan új gyertyán fa látható az Omszk-tó partján, amelyeket lelkes önkéntesek ültettek el a József Attila utcával párhuzamosan. Az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom első közösségi faültetésén körülbelül ötven városlakó dolgozott együtt napsütéses délelőttön. Közel húszan jelentkeztek a helyszínen a fák későbbi gondozására, locsolására is – hiszen ki-ki „örökbe fogadhat” egy-egy fát az új budakalászi facsemeték közül. A mozgalom célja, hogy a következő öt évben 1000 új fával gazdagodjon a közterületi faállomány Budakalászon.

A faültetés, a kinti munka lehet igazi közösségi esemény is. Nem volt ez másként a november végi közös programon sem, ahol fiatalok és idősebbek, gyerekek együtt ültették el az új kőrisfasor példányait. A föld alatt futó közműhálózat miatt előzetesen próbaásásokat végeztek, majd kijelölték a 79 új fa helyét. Az előnevelt, kb. 150 kilós fákat gépi erővel helyezték el, majd a termőföldet kézi erővel lapátolták vissza a fák tövéhez – amelyhez igazán jól jött a segítség. Még bőven ebéd előtt, közel két óra leforgása alatt a résztvevők az összes munkával végeztek, majd forró teát fogyasztottak pihenésképpen.

A kőris életerős fa, amely akár a városi környezetet is jól tolerálja. Különösen kedveli a nedvesebb, vízparti talajt, ugyanakkor a szárazságot is elviseli. Már közel 20 facsemetét örökbe is fogadtak a fasor példányai közül, öntözésük a tó vizéből, kézi erőből oldható meg. Továbbra is várjuk iskolai, óvodai csoportok, családok, magánemberek és kisebb-nagyobb közösségek jelentkezését, akik szívesen gondoznának egy budakalászi közterületen élő fát sajátjukként.

Hamarosan a www.budakalasz.hu oldalon egy számláló tájékoztatja majd a látogatókat, hogy a faültetési mozgalom éppen hol tart. Köszönjük a résztvevőknek, akik segédkeztek a faültetési munkákkal és közösen tettek azért, hogy a város zöldebbé, élhetőbbé váljon!

A cikk Budakalász honlapján olvasható:  https://www.budakalasz.hu/korisek-a-toparton-kozossegi-munkaval/

(Fotó: Budakalász  hivatalos weboldala)