A napokban élénk vitát váltott ki egy valószínűleg félreértésen alapuló rémhír. A Budakalász Berdó csoportban megjelent poszt amiatt jelezte aggodalmát és felháborodását, hogy a Golgota utca 10 méter széles lesz, fákat vágnak ki emiatt és leaszfaltozzák (teljes szélességben?). Ráadásul be lesz kötve a Kálvária utcába. A rémhírt a szabályozási terv most készülő javaslatára alapozta a szerző.
A félreértés alapja az lehetett, hogy a posztoló nem ismeri mire való a szabályozási terv, illetve nem nézte meg mi is változik a most készülő szabályozási tervben a korábbiakhoz képest.

1. A szabályozási terv városi léptékben tesz javaslatokat. Például a közterület méretére. Nem útépítési kiviteli, és nem forgalomtechnikai terv. Tehát nincs rárajzolva, hogy milyen széles útburkolat lesz valahol és az meddig tart. Zsákutca-e egy utca, vagy sem egy utca.

2. A nehezményezett szélesítés (ismétlem nem útburkolat, hanem közterülethatár) már a 2010-es szabályozási terven is rajta volt. Talán jóval előbb is, ezt nem ellenőriztem le. A lényeg: legalább 13 éve ezzel a tervezett szélességgel számoltak a településtervezők. Nincs most tervben a korábbi elképzelésekkel szemben a közterület további szélesítése. A szabályozási vonal változatlan a mostani szabályozási terv javaslatában.

3. A közterület nem ördögtől való. A közterület közösséget szolgáló terület. Szolgálhat közlekedésre. És nem csak autósra, hanem gyalogos és kerékpáros közlekedésre is. Lehet rajta járda. Lehet rajta zöldfelület. Ahol szükség van rá vízelvezető árok, vagy szikkasztó árok is lehet rajta. És a közműveket is a közterületen szokták vezetni. Félreértés az, hogy a közterület faltól falig aszfaltot jelent.

4. A Kálvária utcára most készült járda és útterv a Golgota utca felé semmilyen lecsatlakozást nem tartalmaz, hosszútávon sem számol ezzel senki. Tudtommal a lakossági egyeztetésen a hivatal ismertette a teljes tervet és a posztoló is megismerhette azt.

Amennyiben megnézik a 2010-es, a most hatályos és a tervezett szabályozási tervet, jól látszik, hogy a Golgota utca tervezett szélességében semmilyen változás nincs. Az viszont jól látszik, hogy a park területe három ingatlannal és további korrekciókkal nőhet. És az is jól látszik, hogy a lakópark helyén korábban egy szép nagy park helye volt kijelölve. Ráadásul azon a területen tudták volna megépíteni azt a szerpentint, ami a Berdó területét egy megfelelő szélességű és meredekségű úttal tette volna jobban, biztonságosabban elérhetővé.
Zárásként mindenkit megnyugtatok, aki az álhírre felháborodottan reagált: nem lesz a Golgota utca rákötve a Kálvária utcára és nem lesz az úttest szélesítve a zöldterület kárára. Zsákutca marad.

Váli István
(A szerző a terület képviselője és a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke)