…Hazafelé sétálva megrendülten állhatunk meg Alekszej Grigorjevics Sztahanov elvtárs friss sírhantja előtt a Berdóra felvezető Kálvária utcában. Nagy veszteség érte a világot a termelékeny munka szovjet hősének elvesztésével. Vigasztalódjunk azzal, hogy kalászi földbe temették el. Legyünk erre büszkék, bár Alekszej Grigorjevics eredményeit rosszakaratú szándékkal többen is megkérdőjelezik. Egyesek szerint nem is nálunk helyezték örök nyugalomra. Éppen ezért kérünk mindenkit, hogy ne hagyják magukat félrevezetni, csakis hiteles forrásokból tájékozódjanak…

A Kálvária utcán volt egy csatornatörés. Pár napig folyt azt utcán ez meg az. A csőtörést kijavították, de több hét sem volt elegendő a térkő visszahelyezésére. Ezen háborodhatott fel egy városlakó és állított sírkeresztet az 1977-ben meghalt bányász, a sztahanovista mozgalom névadójának emlékére.

Ha már egy kalászi lakos szellemes véleménynyilvánítása ráirányította a figyelmet az itt zajló lassú munkavégzésre, elevenítsük fel az utca elmúlt kb. 2 évét.

Lakópark célú értékesítéssel egy időben térkövezés és járda építés
A Kálvária utca régebben aszfaltozott volt. Hogy, hogy nem, egészen véletlenül a Kálvária park lakópark célú értékesítésének idejében letérkövezték és járdát is építettek (amit sokan nem használnak, mert ügyetlenül lettek rajta kialakítva a lépcsők). Érdekes módon a Téglási utcai útépítés is akkor valósult meg, amikor a mező egy részét értékesítették, egészen véletlenül ugyanannak a vállalkozói körnek. Esetünkben a lényeg az hogy egész rendes alépítménnyel és az akkor meglévő szennyvízcsatorna kicserélésével valósult meg a Kálvária utcai beruházás.
Amikor azonban az útépítést tervezték és kivitelezték, elfelejtkeztek róla, hogy a közeljövőben a Berdó alsó részét csatornázni fogják, pedig akkor ez már tudott volt. Így kb. 70 méter hosszan, a Gyümölcs utca alatt a frissen elkészült utat felbontották, ahelyett, hogy a csatornát eleve tovább vezették volna. Utána a a környéken jól ismert építőipari vállalkozás bontotta fel az utat, mert a Kálvária lakópark szennyvíz-vezetékét rákötötte a csatornára. Érdekes módon az sem jutott eszébe senkinek, hogy a csatorna építésekor egy kiállással előzzék meg a felesleges útbontást. Az erre autózók jól ismerik ezt a helyet, mert nagyot döccen az autó a nem megfelelő út helyreállítás miatt.
Nem fogják kitalálni mivel folytatom!
A Gerinc utca csapadékvíz elvezetésének építésekor a Kálvária utca alsó részét bontották fel. Ez is elkerülhető lett volna, mivel a Gerinc utcai beruházás is tudott volt már akkor. De itt sincs még vége a frissen elkészült útburkolat hányattatásai sorának. Egyszer csak megjelent egy távközlési cég és újrakábelezte az utca egyik oldalán lévő közmű dobozát, természetesen az utca másik oldaláról. Persze fel kellett bontania az utcát (térkő, ágyazat, beton alépítmény), majd vissza foltoznia. Milyen szép is lett volna, ha egy ilyen útépítési projektet rendesen előkészítenek és a távközlési kábeleket előtte kicserélik, vagy legalább egy védőcsövet elhelyeznek számukra.
Az már csak hab a tortán, hogy a kettő útbontással előbb említett csapadékvíz csatorna építése újabb csőtörést okozott, ami újabb bontást-foltozást eredményezett.
Az említett bontások, foltozások elkerülhetőek lettek volna egy kis előrelátással, gondos gazda szemlélettel. Olcsóbb is előre gondolkodni, és a foltozás sosem egyenértékű az eredeti állapottal, minőséggel.
De ne higgyük, hogy a Kálvária utca kistestvérének a Kálvária lépcsőnek sokkal jobb sors jutott.
A korábbi, csináld magad jellegű lépcső helyett az Önkormányzat nagyon helyesen új lépcsőt épített. Eredetileg a Gerinc utca csatornázása után valósult volna meg a lépcső kialakítása, de ez végül fordítva történt meg.
A lépcső és a csatorna nyomvonala egymásra esett. A csatornázást végző cég elvégezte a munkáját, majd visszaépítette a lépcsőt. Ámde a bukóaknák építésekor arra senki sem gondolt, hogy azokat úgy alakítsák ki, hogy a lépcsővel összhangban legyenek. A Gerinc utca csapadékvíz elvezetésének megépítésekor egy részen ismét megbontották a lépcsőt. A korábbi növényzetet még nem állították helyre, így az eső a lépcsőre mossa a talajt. Egyszerűen balesetveszély az egész, nem csak igénytelen. Bontott anyagból, olcsón is lehet jót csinálni, de arra, ami ott van nincs magyarázat. Vagyis van. A dolgok valószínűleg csak történnek egymás után, nincs aki összefüggéseiben átlátná és kezelné a településen zajló beruházásokat.
Aki arra jár vigyázzon, nehogy megbotoljon és bokatörés legyen a vége!