Holnap új helyszínen ünnepeljük március 15-ét. Ennek kapcsán szeretnék megosztani néhány gondolatot arról, hogy mi járt a fejünkben, amikor évekkel ezelőtt elkezdtünk foglalkozni ezzel a témával.
Egyrészt Budakalász régi adósságát szerettük volna rendezni azzal, hogy hogy méltó emlékhelyet állítunk Petőfi Sándornak és 1848 hőseinek. Mostantól nem a kalászi templomkertben álló világháborús emlékműnél, hanem az új Petőfi szobránál ünnepelhetünk.
A másik szempont a városközpont élhetőbbé, „emberibbé” tétele volt. A Petőfi tér zajától néhány lépésre, a Táncsics utca torkolatában a korábbi lepusztult területből egy kellemes, parkosított öblöt sikerült létrehozni, ahol jól esik megállni, leülni, beszélgetni.
Ide kapcsolódik a harmadik szempont: új közösségi tér kialakítása a város szívében. 2021-ben azzal a céllal vette meg az önkormányzat a Táncsics utca 1. alatti ingatlant, a korábbi sütőüzemet és udvarát, hogy a budakalásziak számára új találkozási hely jöjjön létre. A tavalyi közösségi költségvetésből meg tudtuk valósítani az udvar összenyitását a korábbi közterülettel, szinte rá sem lehet ismerni a korábbi állapotokra. De a munka itt nem ért véget, hiszen a feltárulkozó épületet is fel kell újítani, hogy megteljen élettel, a helyi közösséget szolgáló funkciókkal. Szerencsére folyamatosan érkeznek az ötletek, kezdeményezések, ebből is jó dolog fog születni.
Addig is érdemes eljönni, körülnézni. Ünnepeljük együtt a márciusi ifjakat!