Ünnepélyes szentmisét celebrált és megáldotta az új kenyeret augusztus 20-án a budakalászi Szent István-templomban Kelemen László plébániai kormányzó, a Budapest-Esztergomi Főegyházmegye esperese. A városi ünnepség díszvendége Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. A szertartást és az ünnepi beszédek elhangzását követően Soltész Miklós, valamint dr. Göbl Richárd polgármester átadta a nemrégiben elkészült Szent Imre KözössÉgi Házat a szentistvántelepi közösség számára.

Göbl Richárd ünnepi beszédében felidézte első szent királyunk uralkodásának történelmi erényeit, Imre fiára hagyott, ám a jelenkor politikusaira és egyszerű emberére is egyaránt máig érvényes intelmeit. Mint mondta, a pártoskodás, gyűlöletkeltés és az egyéni érdekek érvényesítése helyett a választott vezetők és képviselők feladata az emberek szolgálata.

„Budakalászon megfogadtuk szent királyunk intelmeit. Megértettük, hogy az itt élők szolgálatával bíztak meg minket. Lépésről-lépésre haladunk előre. Nem függünk pártoktól, csak Önöktől, választóinktól és az Úristentől. Így meg tudjuk valósítani az Önök által ránk kiszabott feladatokat”  – szögezte le.

„Szent István életműve a 21. század magyarsága előtt is követendő példa. A hit megtartása, a haza szeretete ma is megmaradásunk záloga” – fogalmazott Göbl Richárd.

Erős család, helyi közösség és nemzet a hitre, tudásra és a tisztességre épülhet, amelyért Budakalász  vezetői és választott képviselői emelt fővel dolgoznak – hangsúlyozta a polgármester.

Göbl Richárd arról is beszámolt, hogy Erdő Péter bíboros és a főegyházmegye iskolai főhatósága a település kezdeményezését felkarolva Budakalászon katolikus óvoda építésére is ígéretet tett egy szándéknyilatkozat keretében. A 4-5 csoportos katolikus óvodát a Szent Kereszt Felmagasztalása templom mellett, a korábban lebontott Vasút sori óvoda helyén szeretné megvalósítani a város.

A polgármester beszédétkövetően Dobák Katalin népdalénekes előadásában hallgathattak meg a résztvevők egy szép csokrot Szent István énekekből, majd az államtitkár ünnepi beszéde következett.

Soltész Miklós elismerően szólt a budakalászi katolikus közösség összefogásáról és megemlékezett azokról a bátrakról is, akik a szocializmus idején, a hatvanas évek közepén, Szent István tiszteletére templomot mertek itt építeni.


Az államtitkár kiemelte, az örökség, melyet a magyarság Szent Istvántól kapott, nem elherdálható, megőrzésének záloga pedig az élő, lélegző, egymásért önzetlenül munkálkodó közösségekben rejlik, akiknek meg kell védeniük ezt az örökséget.

Mint fogalmazott, a napjainkban pusztító folyamatokat csak összefogással tudjuk megállítani, ezért is fontos a közösségi épületek, terek, intézmények megújításának, építésének támogatása.  A szentistvántelepi Szent Imre KözössÉgi Ház 130 millió forintos támogatásból épült, a 210 m2-es épületben rendezvényterem, közösségi szoba, és kiszolgáló helyiségek találhatóak.

A ház helyet ad majd az egyházközség közösségeinek, így a baba-mama klubnak, a nagymama-nagypapa klubnak, filmklubnak, előadásoknak, cserkészeknek – hiszen a 1111. sz. Szent István Cserkészcsapat az egyik legnépesebb hazai cserkészközösség , akiket Kelemen László atya a szentmisén külön is köszöntött fennállásuk 25 éves évfordulója alkalmából –, ifjúsági hittannak, zenés előadásoknak, gregorián kórusnak, zenekari próbáknak; mindemellett pedig családi rendezvényekre is hasznosítani szeretné az épületet az egyházközség, egy-egy keresztelő, kisebb lakodalmak, ezüst- és aranylakodalmak megtartására is kiválóan alkalmas a rendelkezésre álló tér.

A Szent Imre KözössÉgi Ház elnevezés kifejezett szándékot tükröz: arra hívja fel a figyelmet, hogy a házba belépő ifjúság Szent Imre lelkületét követve, tartalmasan és értékesen töltheti el ott az idejét. A belépőket Deákné Palásti Ágnes gyönyörű nemezszőnyege fogadja, mely az Égi Nesz nemez nevet viseli, és Szent Imre herceget ábrázolja.

Az ünnepség végén Soltész Miklós és Göbl Richárd felavatták az új közösségi házat, amit ezt követően a közösség birtokba is vehetett. Az esemény szeretetvendégséggel zárult. Az épületet augusztus 23-án Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspök szenteli fel.

Köszönjük mindazoknak, akik eljöttek, hogy együtt ünnepeljük Budakalászon államalapító szent királyunk napján, akik pedig nem tudtak jelen lenni, azok az alábbi képre kattintva tekinthetik meg az eseményt. A videós összefoglalót Neszveda Péter, a fényképeket Szabó Zoltán készítette.

Forrás:
https://www.budakalasz.hu/