Kutyabarát város program

Kampányszlogenek helyett kutyabarát város programra van szükség. A “legyen több kutyafuttató” felkiáltásnál többet akarunk: városi kutyás stratégiát Budakalászon az összes érintett bevonásával. Fontosnak tartjuk, hogy a közösségi együttélés és az állattartás alapvető szabályainak betartásával a kutyások a budakalászi társadalom teljes jogú tagjai lehessenek. Párbeszédre, oktatásra és szemléletformálásra van szükség, hogy minél több gazdi számára evidens legyen felszedni kutyája után az ürüléket vagy például visszahívni a kutyáját szó nélkül, ha arra egy bizonytalan ember kéri.

Budakalászon nagyon sok háznál van kutya, ezt tudomásul kell venni, a szabályozásnak is ehhez kell igazodnia. Célszerű lehet a folyamatba tapasztalatokkal rendelkező kutyás szervezeteket szakértőként bevonni.

Mi történt az elmúlt években a lakosság részéről?

 • 2016-ban, nem sokkal a kutyás szabályozás szigorítása után petíciót indítottak egy élhető, kutyaszerető Budakalászért (https://www.peticiok.com/peticio_az_elhet_kutyaszeret_budakalaszert?uv=17786065)
 • 2017-ben  kutyások egy csoportja elindított egy kezdeményezést, hogy létesítsenek kutyafuttatót a Béke sétány egy használaton kívüli részén. A “sétány” egy gazos területet jelent(ett), amit alkalmanként levágat az önkormányzat. Gyűjtöttek aláírást, írtak egy beadványt, s a csapat képviselője elment az önkormányzat illetékeséhez és a polgármesterhez is. A polgármester azt mondta, hogy persze, felőle legyen kutyafuttató, de csak ha környékbelieknek nincs kifogása. Természetesen volt olyan akinek nem tetszett, így végül nem lett kutyafuttató.
 • 2018 nyarán, sokadjára aláírásgyűjtést kezdtek a kutyások azért, hogy az Omszk parkba újra belehessen vinni a kutyákat.
 • Természetesen vannak olyanok, akik elégedettek a jelenlegi szabályozással, így például a kutyák budakalászi parkokból való kitiltásával. Mi úgy gondoljuk, hogy egy konstruktív párbeszéddel közelebb hozhatók az első látásra ellentétesnek tűnő vélemények is.

Szükséges lépések például:

 1. Igények, problémák felmérése
  * Kutyát nem tartók problémáinak meghallgatása
  * Párbeszéd kutyás társadalommal
 2. Felelős kutyatartási normák kidolgozása
  * Más városok és nemzetközi tapasztalatok alapján
  * Kutyások bevonásával
 3. Kutyatartók tájékoztatása, oktatása
  * Információs anyagok, tájékoztató táblák
  * Szaktanácsadás
  * Helyi kutyaiskolák bevonása
  * Kihelyezett mini oktatások a sétáltató helyeken
  * Kedvezményes, támogatott tanfolyamok a kutyaiskolákban
  * Kutyavezetői vizsga rendszerének megfontolása
  * Kutyás rendezvények a kutyás közösségek erősítése
 4. Városi kutyás infrastruktúra fejlesztése
  * Szemetesek számának növelése – külön a kutyahulladéknak
  * Újabb kutyafuttatók kiépítése, jelenlegi fejlesztése
  * Kutyafuttatásra kijelölt (nem kiépített) helyek megállapítása
 5. Városi szabályozási háttér megalkotása, átalakítása
  * A jelenlegi tiltó rendszer szabályozássá alakítása
  * Az új szabályozás szigorú betartatása. Szükséges ellenőrzéssel és büntetési lehetőséggel (természetesen megfelelő tájékoztatás és türelmi idő után)

Vannak jó példák, amiket lehet követni, vagy a helyi sajátosságokat figyelembe véve adaptálni. Újpesten például óriásplakáton aktivizálja az önkormányzat a lakosokat, hogy szedjék fel kutyájuk után az ürüléket. Békásmegyeren sorra létesülnek és újulnak meg kutyafuttatók, amellett, hogy a parkok is várják az ebeket és gazdijaikat.

Szeretnénk párbeszédet folytatni a lakosokkal és utána olyan szabályozást kialakítani, ami figyelembe veszi egymás eltérő igényeit, mégis kívánatos tud lenni a szabályokat ismerő és betartó állattartók és a toleráns többi ember számára egyaránt.

2011 Egyesület – Friss levegőt Budakalásznak!