Bevezetik viszont a Budakalászra turisztikai céllal érkezők részére az úgynevezett települési adót. Az ebből befolyó pénzt a város fejlesztésre és a szociális ellátások finanszírozására fordítja majd. A célok változatlanok: takarékos gazdálkodás, okos megoldások, tervezhető jövő!

A rezsiköltségek növekedése az önkormányzatokat sem kíméli. Több közeli település is a helyi lakosság adóterheinek növelésére kényszerül, így próbál úrrá lenni a helyzeten. Budakalászon azonban jövőre sem terheli a lakosságot adóemelés: a 2017-ben bevezetett kommunális adó mértéke továbbra is változatlan marad.

November 30-án, a testületi ülésen csupán a vállalkozásoknak egy szűk körét érintő építmény- és telekadó-emelést szavaztak meg a képviselők, ennek az adóemelésnek a mértéke a környező települések adószintjéhez igazodik.

Korábban a motoros vízi járművek után fizetendő adó esetén azok, akik egy összegben fizették be az összeget, 50 százalékos kedvezményt kaphattak. Ez a lehetőség most megszűnt. Tekintve, hogy más adónemekre sem vonatkozik hasonló szabály, a döntéshozó itt sem látták indokoltnak a könnyítést.

Idegenforgalmi adó helyett bevezették az ún. települési adót A települési adóból származó bevétel mindig az azt megállapító önkormányzat bevétele, amelyet fejlesztési célra és a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására lehet felhasználni.

Budakalász esetében ez az új adóteher az Omszk-tó és a Lupa-strand látogatóit érinti (jegyenként 200 forintnyi plusz költséggel), de ennek megfizetése alól a budakalászi lakcímkártyával rendelkezők mentesülnek.

Az új adó lényegében a város felé irányuló idegenforgalom által okozott környezeti és egyéb terhelés (közlekedés, zaj, por, hulladék, vízminőségromlás stb.) kompenzálása a város felé, amit jellemzően a látogatók, az „egynapos turisták”okoznak.

Bővebb információ ITT érhető el.

Forrás: Kóder György, Budakalász Önkormányzata Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának elnöke; Budakalász.hu

Fotó: Unsplash.com