Néhány nappal ezelőtt újabb polgármesterjelölt jelentkezett be a jövő évi önkormányzati választásokra. A TV Budakalász riporterének Lávinger Ildikó bejelentette: felkérték, hogy a Fidesz támogatásával induljon a jövő évi önkormányzati választáson. “Az én célom az, hogy Budakalászt újból abba a lendületbe állítsuk vissza, mint ami korábban volt.” – nyilatkozta a nemrég bejegyzett Egy Szívvel Kalászért Egyesület elnöke.

A hír egyben arról is tájékoztat, hogy 2024-ben a Fidesz valószínűleg nem indít önálló jelöltet Budakalászon. Vitályos Eszter választókerületi elnök sem Rogán László egykori polgármesterrel, sem pedig Nádházi Zsolttal, a budakalászi Fidesz korábbi vezetőjével nem számol.

Rogán László 2010 és 2014 között a Fidesz; 2014 és 2019 között pedig a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett Budakalász polgármestere. Nádházi Zsolt a Fidesz 2019-es listáján még szerepelt, és a választási vereség után ő vette át a budakalászi alapszervezet irányítását. A Fidesz-vezetés döntése azonban egyiküknek sem lehetett váratlan, hiszen nemrég ők is egyesület alapítottak, a TEKA-t két hete jegyezte be a bíróság.

Nádházi Zsolt és Rogán László.
2019-ben egymást, a Fidesz pedig őket támogatta.
(Forrás: Facebook)

Budakalászon a hagyományos pártpolitikai keretek és taktikák változását jelzi az új civil, vagy annak látszó szervezetek szaporodása. Van, aki kényszerből, és van, aki a politikai pártok vonzerejének csökkenése miatt bújik civil köntösbe, de Kalászon olyannal is találkozhatunk, aki az MSZP-DK-tól a kutyapárton át a Momentumig mindenkit végig járt már, hogy egyéni ambícióihoz támogatót találjon.

A 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület november 12-én döntött arról, hogy továbbra is az országos politikai pártoktól egyenlő távolságot tartva indul a júniusi önkormányzati választáson. Polgármesterjelöltünk Forián-Szabó Gergely közgazdász, egyesületünk egyik alapító tagja, Budakalász alpolgármestere.

Nyitókép: Civil by Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free