Nem csak a 2011 Egyesület tagjainak, de valamennyi környezettudatos budakalászi lakosnak régi igénye volt, hogy teremtsük meg a szelektív hulladékgyűjtés kulturált körülményeit. Az eddigi műanyagzsákos rendszer miatt hónapról-hónapra több ezer műanyag zsák került pazarló és a környezetet feleslegesen terhelő módon a környezetünkbe, a kihelyezett és néha kiborult zsákok látványáról nem is beszélve.

Városunk hulladékgazdálkodási ellátására tavaly kiírt közbeszerzési eljárásban éppen ezért kiemelt hangsúlyt fektettünk arra, hogy a nyertes cég – áremelés nélkül – teremtse meg a szelektív hulladékgyűjtés európai körülményeit, és a lakosság számára biztosítson ehhez megfelelő kék-sárga hulladékgyűjtő-edényeket.

A megállapodásnak megfelelően az NSZH Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. megkezdte a szelektív hulladékgyűjtő-edények kiszállítását a budakalászi telephelyre. Az új gyűjtőedények a következő hetekben folyamatosan érkeznek a Hulladékudvarba, a lakosság felé történő átadásukról pedig folynak az egyeztetések a szolgáltatóval. Az átvétel részleteiről hamarosan tájékoztatunk.

Korábban szó volt barna zöldhulladék-gyűjtők és kerti komposztládák beszerzéséről is, Budakalász erre 169,93 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tájékoztatása alapján ezek átadása a korábban jelzetthez képest a központi közbeszerzési eljárás miatt ugyan csúszik, de őszre azok is meglesznek. A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Programiroda konzorciumi vezetésével összesen 212,42 millió forintból valósul majd meg, a költségek 80 százalékát az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a költségvetés finanszírozza.

A szelektív hulladékgyűjtés szállítási napjai és gyakorisága nem változik, de a jövőben környezettudatosabban és jóval egyszerűbben gyűjthetjük majd a háztartási szelektív hulladékot.