A 11-es főút mellett, szentendrei területen, de a budakalászi házakhoz közel kávépörkölő üzem működik. Megfelelő kontrollja a széliránytól függő mértékű zavaró szaghatás, de főleg a kávépörkölés közben felszabaduló mérgező anyagok miatt fontos. 

Budapest és Szentendre között gyakran jellegzetes égett kávészag (illat?) csapja meg az orrukat. Amíg az autósok számára ez mindössze átmeneti, nekünk évek óta együtt kell élni jelenséggel. De valóban együtt kell élnünk vele, nálunk nem kell betartani a szabályokat?

Nyilván nem, Budakalász azért kezdeményezett újabb vizsgálatot, mert a Kormányhivatal tavaly januári vizsgálata után semmi sem változott. Erre nem maguktól, hanem az újabb bejelentés után lefolytatott ellenőrzés során jutottak. A legfrissebb hírek szerint már csak decemberig kell elviselnünk a kávészaggal együtt járó környezetterhelést.

Nincs javulás

Az önkormányzat kérésére a Pest megyei Kormányhivatal már foglalkozott az üzem működésével és az égett kávészag-jelenség mögött húzódó károsanyag-kibocsátással, azonban a helyzet évről-évre folyamatosan romlik. Két évvel ezelőtt az üzem konkrét határidővel komoly technológiai modernizációt ígért be, de ennek semmi nyoma. A magyarázkodásból kiderült, valóban elmaradt a károsanyag-kibocsájtást jelentősen csökkentő berendezések felszerelése. Az emiatt kiszabott bírságról a Kormányhivatal levele nem tett említést.

Itt az újabb határidő

A környezetvédelmi aggályok miatt ismételten kért vizsgálat a napokban zárult. A Kormányhivatal arról tájékoztatta a budakalászi városvezetést, hogy a korábban vállalt teljes körű technológiaváltás a tavaly vállalt határidőre nem történt meg, az újabb határidő 2023 decembere.

Toxikus anyagok kerülhetnek a levegőbe

Fontos, hogy nem a kávépörkölés szaghatásának érzéki megítélése a gond. A kávészag akár kellemes illat is lehet, de egy kávépörkölő üzemben zajló folyamat nem hasonlítható össze, azzal, amikor otthon kávét készítünk, mert itt komoly vegyi folyamatok zajlanak. A kávépörkölés során mérgező vegyületek, aldehidek, szerves savak is felszabadulnak. A zöld kávébab számos kémiai vegyületet tartalmaz: fehérjéket, zsírokat, cukrokat, dextrint, cellulózt, koffeint és szerves savakat. Ezek egy része a pörkölés során lebomlik, oxidálódik és úgynevezett ultrafinom-szennyeződéssé válik.

Komoly szennyezés lehet belőle

Az ultrafinom részecskéket – röviden: PM – szállópornak is szokás nevezni, amelyek mikroszkopikus méretű szilárd vagy folyékony alkotórészekből állnak. Legalább ötvenszer kisebbek, mint egy emberi hajszál szélessége, így könnyen bejut a tüdőbe, irritálja a hörgőket, a légcsövet, hosszú távon pedig betegséget okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint a PM évente a bruttó hazai termék (GDP) 19 százalékát is érintheti.

Már perelték a kormányt is

Egy kutatás szerint már 2015-ben Magyarországon a légszennyezettség több ezer halálozásért volt felelős. A magyar kormányt emiatt be is perelte az Európai Bizottság, mert éveken át nem sikerül kezelni a problémát. A helyzet – a kávépörkölő üzem kapcsán szerzett tapasztalatok alapján – azóta sem változott.

Fotó: www.budakalasz.hu