Hazugsággal vádolja az Önkormányzat Egyesületünket, pedig mi nem is állítottunk olyat, amit cáfolnak.

Lássuk, ki hazudik, ki akarja, megtéveszteni a választókat?

Szeptemberi kiadványunkban a Kálvária telkek eladásának felettébb gyanús körülményeiről írtunk. Ebben az írásban a számos hasonlóság miatt a Mályva park eladásának korábbi ügyét is megemlítettük. A Mályva park története az Index tavaly áprilisi „Az a pályázó nyert, amelyik a polgármester házát is építi” című részletes oknyomozó cikkében elolvasható. Sokan emlékezhetnek erre az esetre, mert Budakalászon ez volt az a lakóparképítés, ahol a város központi részén lévő hatalmas, korábban közpark besorolású telekre 12 társasházi lakást épített a cikkben szereplő Netrax-közeli vállalkozás. A telek eladásából befolyt pénzből még a legolcsóbb, legkisebb lakást sem lehetett volna megvenni. A Mályva utcai telek eladásának rövid története:

  • egy kiváló helyen fekvő budakalászi önkormányzati telek eladása során Rogánék mindössze 14 napot adtak arra, hogy megtalálják a legmagasabb árat kínáló vevőt;
  • ketten jelentkeztek, mindkét vállalkozás ugyanarra a címre volt bejelentve, így a két társaság függetlenségével kapcsolatban erős kétségeink lehetnek;
  • az elvárt minimális árat éppenhogy meghaladó áron érkezett ajánlatot elfogadta a képviselő-testület (az értékbecslő ugyanaz volt, aki a Kálvária eladásakor közreműködött);
  • az értékbecslő által közölt nettó árból a pályáztatás során bruttó ár lett, így város költségvetése mindössze 31,5 millió forinttal gazdagodott;
  • Krepárt alpolgármester szerint mindez az értékbecslő elírása miatt történt, a képviselők mindenesetre a pályázat feltételeiről egy olyan előterjesztés alapján döntöttek, amelynek mellékletében az ingatlan értékére még a magasabb becsült ár (nettó 39,89 millió forint) szerepelt;
  • a tulajdoni lapra végül nem a pályázaton nyertes cég neve került rá, hanem előkerült a háttérből az eredeti pályázó főnökének a családja.

A Húsztizenegy című újságunk szeptemberi számában azonban nem a fentiekről, hanem a Kálvária park botrányos eladásáról, valamint az Állami Számvevőszék kezdeményezésére nemrég a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon elindult eljárásról írtunk.

A Kálvária-ügy kapcsán megemlítettük azt is, hogy az eset nem példa nélküli, hiszen 2018 nyarán a Mályva park botrányos eladása kapcsán a Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztálya vizsgálatot rendelt el az Önkormányzatnál, majd egy közérdekű bejelentés után 2018. május 30-án az Állami Számvevőszék arról tájékoztatott, hogy azt az ügyet is a Rendőrségre továbbította.

Íme az erről szóló tájékoztatás (a bejelentő kérésére a személyes adatokat kitöröltük):

A szeptemberi újságunkban azt is megírtuk, hogy a rendőrségi nyomozást rövid idő után először lezárták, de tavaly szeptember 21-én, a Szentendrei Járási Ügyészség az eljárást megszüntető rendőrségi (nyomozó hatósági) határozatot hatályon kívül helyezte, mert az törvénysértő volt, így az ügyet folytatni kellett. Íme a Szentendrei Járási Ügyészség levelének idevágó részlete:

Érdekes módon Rogán László csak a Mályva park eladásával kapcsolatos nyomozásra (adott ügyszámra) kérdezett rá a tavaly még eljárást folytató Váci Rendőrkapitányságnál. A Kálvária-ügy rendőrségi állásáról nem esik szó. A Váci Rendőrkapitányság szokatlanul kurta válaszából mindössze annyi derül ki, hogy ők az idézett ügyben Budakalász Város Önkormányzata ellen jelenleg nem folytatnak eljárást. Rogán László az ügy esetleges lezárásáról is kért információt, de ez nem szerepel a rendőrségi tájékoztatásban.

Ehhez képest mit is állítanak a legfrissebb propagandahírükben Rogánék? „Nem igaz tehát az az állítás, hogy bármilyen szabálytalanságra utaló jelet talált volna az eljáró hatóság.”

A fenti mondatban mindjárt két hazugságot is lefülelhetünk: az egyesületünktől hivatkozott állítást, illetve annak a cáfolatát. Mi ugyanis nem állítottunk olyat, hogy az eljáró hatóság(ok) szabálytalanságokat talált(ak) volna, hiszen az eljárás(ok) eredményéről még nem kaptunk hírt. És pont emiatt a cáfolat sem állja meg a helyét, hiszen ha a hatóságok mindent szabályosnak találtak volna, és ezzel lezárták volna az ügyet, arról a levelében erre külön rákérdező Rogán László, valamint – az eredeti bejelentő révén – mi is értesültünk volna.

De térjünk vissza a szeptemberi újságunkban szereplő Kálvária-ügy legfrissebb rendőrségi fejleményeire! A Szentendrei Rendőrkapitányság nemrég arról értesített bennünket, hogy „különös tekintettel a bűncselekmény elkövetése során okozott kár mértékére” a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságára továbbították feljelentésünket, ahol a Kálvária eladása miatt az Állami Számvevőszék által kezdeményezett eljárás már folyamatban volt. A tájékoztatás után levelet írtunk az érintetteknek és kértük őket, hogy a számos hasonlóság miatt a 2018-ban indult Mályva park ügyet is vegyék figyelembe a Kálvária ügyben idén indult eljárás során. Ezekben az ügyekben itt tartunk.

A fentiek alapján a Kedves Olvasó is láthatja: Budakalászon nem mi vezetjük félre az embereket!

A város Facebook oldalán megjelent anyagok: