Tavaly az aszály, idén a rövid idő alatt lezúduló brutális mennyiségű csapadék okoz itthon és a környező országokban hatalmas gondokat. Az ellentmondásos jelenségek azonos gyökerűek, így a fenntartató jövőnk érdekében összefüggéseiben kell kezelnünk őket. Ezért példaértékű Budakalász, Csobánka, Pomáz és Pilisborosjenő összefogása a Nagy-Kevélyről lezúduló villámvizek megtartása és helyben elszikkasztása érdekében. Ha a pályázatunk sikeres lesz, a projektet teljes egészében az Európai Unió finanszírozza.

Aszály és hirtelen lezúduló hatalmas esők. Az éghajlatkutatók régen jelezték már mindazt, amit az elmúlt években és az idei nyáron is megtapasztalhattunk. Ezért példaértékű Budakalász, Csobánka, Pilisborosjenő és Pomáz összefogása a Nagy-Kevélyről lezúduló villámvizek helyszíni elszikkasztása a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodás érdekében.

Budakalász a szomszédos Pilisborosjenővel, Pomázzal és Csobánkával közösen a Duna részvízgyűjtőjén helyezkedik el. A terület mérsékelten vízhiányos, aszályos, ugyanakkor árvizek és a nyári esőzések idején villámvizek is jellemzik. Az elsősorban a Nagy Kevélyről lezúduló villámvizeket a Majdán völgyén át a városközpontban találkozó Majdán és Barát-patak juttatja a Dunába.

A korábbi elképzelések szerint Budakalász a villámvizek gyors Dunába vezetését tartotta szem előtt. Azonban a klímaváltozás következtében egyre súlyosabb aszályos időjárás miatt felértékelődött a vizek megtartásának és elszivárogtatásának lehetősége a Nagy Kevély alatti erdős, mezős területeken. A Majdán völgyének erre való alkalmassá tétele egyszerre szolgálná a város árvízi biztonságát, valamint a zöldterületek védelmét és megtartását.

A 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület programjában fontos célkitűzés Budakalász élhetőségének növelése és a térségi együttműködés erősítése. Ennek kulcsa a kedvező táji-környezeti és kulturális étékekre épített sokoldalú és családias kertvárosi modell. A városfejlesztési célok mellett a klímaváltozásból fakadó következmények, a negatív környezeti, gazdasági és társadalmi hatások csökkentése is fontos.

A LIFE20 CCA/HU/001604 számú LIFE LOGOS 4 WATERS projektben meghirdetett „Vízgyűjtő Pályázati Program” konzorciumi pályázaton való eredményes szereplés nagyban segítené mindezt, mivel Budakalász és a partnertelepülések lehetőségei önmagukban erre nem elegendőek.

A klímaváltozást kiváltó okokról, az éghajlatunkon egyre inkább jellemző időjárási szélsőségekről közölt közérthető elemzést a WWF Magyarország. A WWF a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezete 1961-ben jött létre. Több mint 100 országában a természeti értékek védelméért és a fenntartható jövőért dolgoznak. A WWF Magyarország 1991-ben alakult és a nemzetközi természetvédelmi törekvésekkel összhangban hazai célkitűzéseket követ.

Forrás: www.budakalasz.hu
Fotó: MTI